Drie manieren om jezelf te beschermen tegen online gevaren

We brengen veel tijd door online, dat betekent dat er overal gevaar loert waarvan we ons bewust moeten zijn. Helaas worden oplichters en andere kwaadwillenden steeds listiger in hun pogingen om informatie en geld van ons te stelen. Het is daarom cruciaal dat je leert hoe je online veilig kunt blijven. In dit artikel bespreken we waar je online op moet letten, hoe je veilig kunt blijven, en hoe je de veiligheid op sociale media kunt aanpakken.
Negeer nepnieuws en sla geen catfish aan de haak
Het is nooit eerder zo belangrijk geweest om vergaarde informatie te verifiëren. Met de opkomst van de sociale media kan het gemakkelijk zijn dat valse nieuwsberichten of berichten over geruchten zich snel over het internet verspreiden. Het is verleidelijk om nieuws te geloven wat je online leest of hoort, maar het is belangrijk om je bronnen te controleren voordat je iets deelt met anderen. Lees hoe je feiten checkt rondom nepnieuws en over wie er het meeste neppe nieuws wordt verspreid. Vraag jezelf bijvoorbeeld af wat de bron is van het nieuws en staar je nooit blind op nieuws dat je alleen leest op sociale media.
Ook in de liefde wordt er veel gefraudeerd. Je kent het van de Netflix-docuserie de Tinder Swindler of de MTV-show Catfish, maar dit fenomeen is niet gebonden aan reality-tv. Fraude komt overal voor en je kunt niet voorzichtig genoeg zijn. Zit jij op datingsites en apps? Let dan goed op. Als iemand te mooi lijkt om waar te zijn of als ze al vroeg in het gesprek om geld of persoonlijke informatie vragen, dan is het misschien tijd om verder te swipen.
Geef exposers en shamers geen kans
Het delen van een privéfoto van een ander zonder toestemming zou nooit mogen gebeuren, maar helaas komt het online maar al te vaak voor. Zorg ervoor dat je jezelf beschermt door na te denken wat je online plaatst en respecteer te allen tijde de privacy van anderen. Plaats geen foto's die iemand anders in verlegenheid brengen, want dat kan je ook in juridische problemen brengen.
Niet iedereen weet hoe groot het probleem is van het ongevraagd delen van beelden en gegevens van individuen in chatgroepen. Om deze kwestie onder de aandacht te brengen maakte de Nederlandse acteur Achmed Akkabi de dramaserie Sihame.
Laat je niet lokken in het donkerste hoekje van het internet
Je mag in geen je gevoelige gegevens zoals creditcardnummers of bankgegevens online delen, tenzij je er absoluut zeker van bent dat de website veilig en betrouwbaar is. Wees op je hoede voor WhatsApp berichten waarin om geld wordt gevraagd, dit kan mogelijk een Tikkie-fraudeur zijn.
Je kent het wel in e-mails of sms-berichten zonder ze eerst te controleren! Soms beweren valse accounts dat een postorderbedrijf je pakket niet kan leveren of vragen ze je om 'hier te klikken' om een factuur te betalen. Zorg ervoor dat je alle contactgegevens nagaat voordat je tot een transactie overgaat. De conclusie luidt: veilig online blijven hoeft niet ingewikkeld te zijn.
Met een beetje extra waakzaamheid en voorzichtigheid bij het online navigeren, kan iedereen een steentje bijdragen aan een veiliger ruimte voor alle internetgebruikers overal in de wereld.