Drechtsteden op watermissie naar Italië

27 juni 2017 door Hennie van der Zouw
Drechtsteden op watermissie naar Italië

DRECHTSTEDEN - Bestuurders Drechtsteden delen in Italië in bijzijn van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima kennis over water als motor voor de economie

In het kielzog van het staatsbezoek van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima aan Italië op 20-23 juni vond een economische missie naar Rome en Milaan plaats. De missie richtte zich op kansen voor slimme en duurzame oplossingen in de sectoren water, agri & food, tuinbouw en de creatieve sector.

Namens de Drechtsteden waren Drechtstedenbestuurslid Anouk van Eekelen (wethouder in Papendrecht) en Bram van Hemmen, burgemeester van Sliedrecht als bestuurlijk trekker van het lobbydossier water, vertegenwoordigd.

In Italië gingen de bestuurders van de Drechtsteden in gesprek met Italiaanse bedrijven, kennisinstellingen, overheden en niet-gouvernementele organisaties over samenwerking op het gebied van watermanagement, klimaatadaptatie en maritiem.Italië kampt jaarlijks met 3,5 miljard euro schade door natuurrampen. Bedrijven en overheden in de Drechtsteden hebben veel kennis van zaken op het gebied van waterveiligheid ,waterkwaliteit, bevaarbaarheid van rivieren en klimaatverandering.

Thema's met grote relevantie voor de Drechtsteden, zowel voor het bedrijfsleven dat in de regio Drechtsteden is gevestigd, als voor de profilering van onze regio als maritieme topregio. Onderwerpen zoals vervoer over water, drijvend bouwen, elektrisch vervoer en de markt voor riviercruises werden besproken. Daarnaast zorgt de missie ook voor het verder versterken van de contacten tussen de bedrijven en overheden onderling. Zo werd nauw opgetrokken met Rotterdam en Zuid-Holland die
ook vertegenwoordigd waren.

Deuren openen
Anouk van Eekelen, portefeuillehouder Economische Profilering van Drechtstedenbestuur: 'De Europese markt is belangrijk voor onze grote bedrijven en voor het midden- en kleinbedrijf. In Rome en Milaan konden we laten zien hoe bedrijfsleven en overheden in onze regio samen optrekken op belangrijke thema's als water en waterveiligheid en daardoor deuren openen voor ons bedrijfsleven.'

Koninklijk paar
De bestuurders hebben de interesse voor de Drechtsteden en Rotterdam gewekt. Bij de gesprekken met Rome, Venetië en diverse regio‘s werd duidelijk uitgesproken dat samenwerking in Europese projecten en kennisdelen versterkt moet worden. Zowel Rome, Venetië als Milaan willen graag een bezoek brengen aan Drechtsteden en Rotterdam om de samenwerking te verdiepen, nader kennis te maken met ons bedrijfsleven en best practices uit te wisselen. Op het afsluitend waterforum was ook
het Koninklijk paar aanwezig. Koningin Máxima schoof aan bij de ronde tafeldiscussie over water en toerisme die door Anouk van Eekelen werd voorgezeten en discussieerde mee over de kansen en mogelijkheden van de heropening van de kanalen in Milaan.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.