College steld kaders jeugdbeleid vast

10 oktober 2003

PAPENDRECHT - Veel jongeren ervaren dat hun omgeving hoge verwachtingen heeft van hun prestaties terwijl de mogelijkheden om daaraan te voldoen beperkt zijn.

In de nota jeugdbeleid is vastgelegd hoe de gemeente de eigen verantwoordelijkheid van jeugdigen tussen de 0 en 24 jaar en hun ouders stimuleert. Meepraten en meedoen zijn daarin de belangrijkste onderdelen. Concreet betekent dit bijvoorbeeld dat de gemeente het geven van voorlichting over bewegen, roken, alcohol, voeding en ontspanning bevordert.

Andere aandachtspunten voor het college zijn:
- bijdragen aan de bemiddeling naar betaalde arbeid, scholing en vrijwilligerswerk
- het bevorderen van de organisatie van activiteiten, evenementen en uitgaansmogelijkheden, bijvoorbeeld door het gebruik van de ruimte in jeugdcentrum Interval te vergroten.

Het college ziet recreatief opbouwwerk, sportstimulering, wijkgericht werken, subsidies en communicatie als belangrijke middelen om het jeugdbeleid meer gestalte te geven.
De basis voor de Nota Jeugdbeleid is de Welzijnsvisie die in oktober 2001 door de gemeenteraad is vastgesteld. De gemeente geeft in de nota aan voornamelijk voorwaardenscheppend te willen zijn. Bijzondere aandacht gaat uit naar die (groepen van) jongeren die op enige wijze in hun ontwikkeling worden bedreigd; in het bijzonder naar de jongeren tussen de 0 en 18 jaar. De oudere groep wordt geacht beter voor zichzelf op te kunnen komen. Enkele specifieke groepen die extra aandacht vragen, worden onderscheiden. Bijvoorbeeld voortijdig schoolverlaters die een slechte positie op de steeds krappere wordende arbeidsmarkt hebben. Daarnaast baart de ongezonde leefstijl van veel jongeren zorgen: te veel drinken, roken en overgewicht, gekoppeld aan te weinig bewegen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.