Karel Thieme tijdens Zuiver Water avond: 'We hebben ons nog nooit zo'n zorgen gemaakt als nu'

05 mei 2017 door Ton Vermeulen
Karel Thieme tijdens Zuiver Water avond: 'We hebben ons nog nooit zo'n zorgen gemaakt als nu'

PAPENDRECHT - Al 36 jaar houdt theeproever en Zuiver Water-ambassadeur Karel Thieme zich bezig met zuiver water. In 2013 polste de Papendrechter tijdens een zuiver water avond in het Apollo hotel de animo voor apparatuur waarmee je zuiver water kunt maken, met omgekeerde osmose. Die bleek overweldigend. Na het vinden van een goede leverancier met betaalbare apparatuur geeft hij ter promotie daarvan Zuiver Water avonden. Dat doet hij met onverminderd enthousiasme Op 2 mei was het alweer de zevende Zuiver Water avond bij chocolaterie Arthur Tuytel, waar sinds vorig jaar de apparatuur onder het theeassortiment pronkt.

Deze avond kun je een flesje water meenemen om te laten testen. Dat wordt een flesje Dordts leidingwater. Hartelijk schudt Karel de binnenkomende mensen de hand. Orthomoleculair geneeskundige Jack van Dijk zit aan een tafeltje en test met een TDS meter het meegenomen water. De meeste deelnemers uit Papendrecht, Ambacht, Alblasserdam en Dordrecht hebben leidingwater meegenomen, maar enkelen ook mineraalwater. “Heel slecht”, is de conclusie van Jack, als hij het Dordtse water heeft gemeten. De score is 246. Dat is de hoeveelheid droge stof die overblijft als het water zou verdampen. Dat is niet persé gelijk gif, maar het maakt het water onzuiver. Het andere leidingwater scoort tegen de 300 en Chaudfontaine komt met 331 het slechtst uit de bus. Cornelis is grootgebracht met zuiver water. Het omgekeerde osmosewater wat hij heeft meegenomen scoort met 8 het best.

Zachtere vacht
Als de ongeveer vijftien deelnemers hebben aangeschoven begint Karel zijn presentatie. “Mensen willen niet horen dat het leidingwater niet goed is. We hebben ons nog nooit zo’n zorgen gemaakt als nu. Ik heb het nog nooit over gif gehad, maar ik kan er nu niet meer omheen”. Hiermee doelt hij op GenX dat op verschillende plaatsen in het drinkwater is gekomen. Karel haalt een voorbeeld aan van iemand met eczeem, die door het gebruik van zuiver water daar nu veel minder last van heeft. Ook gaf iemand het water aan de hond. Na een maand had deze een zachtere vacht. Er volgt een kleine proeftest. Op de tafels staan karafjes met leiding- en zuiver water. De deelnemers proeven het. Het zuivere water is een stuk zachter van smaak.

Karel vertelt hoe hij Zuiver Water-ambassadeur is geworden. “41 Jaar geleden zat ik in de theehandel. Na vijf jaar proeverij had ik de beste thee gevonden en liet mijn toenmalige vrouw proeven. “Wat is er zo bijzonder aan?”, was haar reactie. Er heeft iets in de pot gezeten dacht ik en heb het nog eens gezet. Ik proefde zelf. Het was geen schaduw van wat het zou moeten zijn en het was dezelfde thee. Voor de proeverij gebruikten we gedistilleerd water. We zetten Rotterdams, Papendrechts en gedistilleerd water naast elkaar en het was een megaverschil. De stoffen die in het water zitten maken de smaak kapot. Een tijdje heb ik met flessen Spa Reine blauw (met een score van 33) lopen slepen, tot er in 1981 een apparaatje voor kwam.”

Bij hoofdpijn een glas water
Tussendoor wordt nog even een China White Monkey Tail thee geproefd. Dan geeft Jack een presentatie over zuiver water en gezondheid. De natuurlijke geneeswijze die Jack voorstaat gaat uit van lichaamseigen stoffen, die de oorzaak van ziekte aanpakken. “We hebben anderhalf tot 2 liter vocht nodig per dag”, vertelt Jack. “Ik maak het mee dat ouderen uitgedroogd zijn. De verzorging heeft geen tijd om een glas water te geven. Je kan dan ontstekingen oplopen. Neem bij hoofdpijn eerst een glas water. Het belang hiervan wordt sterk onderschat.” Te weinig water kan tot astma en hoge bloeddruk leiden volgens Jack. Zijn advies is: drink elk uur een groot glas zuiver water. Ook Jack gaat voor zuiver water. “We kunnen olie, hormonen, medicatie en dergelijke er niet goed meer uitfilteren. Kraanwater is goed om mee te douchen.”

Het geboeide publiek stelt een aantal vragen. Of het goed is tijdens het eten te drinken. Beter is ervoor en erna, stelt Jack. Tijdens het eten drinken is slecht voor de spijsvertering. Of we ons eten aan moeten vullen met mineralen. “Die moet je vooral halen uit groente en fruit en voedingssupplement”, vertelt Jack. “Door veel te drinken voer je mineralen af. Zo is zink goed tegen verkoudheid.” Jack is al 22 jaar niet ziek geweest en heeft recht van spreken.

Thee proeven
Na de lezing kunnen mensen hun leeftijd laten meten en thee proeven. De groep wordt in tweeën gesplitst. Bij het theeproeven staan zes bakjes met thee, van donker, bijna zwart naar licht. Het verschil zit hem in de zuiverheid. Hoe zuiverder het water, hoe lichter en smaakvoller de thee. Ook staan er al langere tijd twee bakjes met thee. Op die met leidingwater drijft geen schimmel en op de thee met zuiver water wel. 

Daarna kunnen deelnemers aan tafel thee proeven en staat er een schaal met diverse chocolaatjes, terwijl Karel uitlegt hoe het apparaat wat zuiver water brengt werkt. “Het is mijn taak om mensen bewust te maken van hoe belangrijk zuiver water is”, vertelt hij. “Het geeft me echt vreugde en dat wil ik graag delen.”

De Papendrechters Bert en zijn vrouw Liesbeth zijn hier gekomen door een flyer. Liesbeth: “Ik kom regelmatig in een gezondheidswinkel. Ze zeiden: “is dit niks voor jou?” Bert: “We staan open voor zuiver water. We weten toch een en ander van wat er gebeurt. Ons leidingwater is het schoonste van de wereld, maar als je kijkt wat er allemaal inzit... Je moet niet klakkeloos aannemen wat bedrijven roepen.” Het stel is overstag door de presentaties. “Karel vertelt het met passie en hij heeft een missie”, zegt Liesbeth. “Het is erg informatief, ik ben overtuigd.” ”Ik ben ook overtuigd”, zegt Bert. “Het verhaal van Jack was ook interessant. Dat was een mooie aanvulling”, zegt Liesbeth nog.

Voor de twijfelaars heeft Karel enkele kleinere apparaten bij zich om uit te proberen. Die sluit je gewoon aan de kraan aan. Een paar deelnemers nemen er één mee. De aanwezigen krijgen informatie thuis gestuurd over het apparaat en kunnen er nog eens over nadenken. Inmiddels is ook de politiek geïnteresseerd. Op vrijdag 5 mei geeft Karel aan de Alblasserdamse wethouder Peter Verheij en op een later tijdstip aan de Papendrechtse wethouder Jan Nathan Rozendaal uitgebreide info over de Zuiver Water avonden.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.