Pelikaan deelt een gevoelige tik uit aan koploper Spijkenisse

11 november 2013 door Hennie van der Zouw

ZWIJNDRECHT - De eerste perikelen voor Pelikaan kwamen van een goed voetballend startend  Spijkennisse, dat met een stevige rugwind een snelle aanval via de rechterflank uitvoerde, die gelukkig voor Pelikaan ternauwernood werd gemist. In de beginfase moest Pelikaan alle zeilen bijzetten om Spijkenisse van het scoren af te houden. Incidenteel lukte het Pelikaan wel om een aanval op te zetten, maar de Spijkenisse verdediging weerstond deze vrij gemakkelijk.

Na 20 minuten kreeg Pelikaan wat meer grip op haar tegenstander, echter zonder gevaarlijk te worden. In  aanvallend opzicht was Spijkennisse weliswaar niet erg resoluut, maar tevens bleek het centrale duo  van Leeuwen – De Geus, met vlak daarvoor Erwin van Dis en een parate keeper Rik Pomp, een onneembare vesting  te zijn.  Met name van Dis speelde als  verdedigende middenvelder een prima wedstrijd. Bij de aanvallen van Pelikaan  konden de beide flankverdedigers van Pelikaan soms diep door dringen op de helft van de tegenstander omdat aan de zijkanten de nodige ruimte lag. Ruim 10 minuten voor het rustsignaal ontstond voor Pelikaan een kleine mogelijkheid om de score te openen. Een schot van Lerry Overgaauw werd geblokt. Dat was eigenlijk het laatste wapenfeit van Pelikaan voor de rust. Spijkenisse voerde de druk echter steeds meer op en bij Pelikaan was het devies “weg is weg.”

In de 2e helft ging Pelikaan bewuster met balbezit om en dat leidde tot minder druk op haar verdediging. Daardoor kon er bij vlagen ook iets meer naar voren worden gevoetbald. Toch was het weer Spijkenisse dat voor het eerst gevaarlijk werd in de 2e helft. Na ruim 10 minuten een scherp en snel genomen cornerbal op het doel van Pelikaan, er gebeurde van alles maar de bal verdween niet over de doellijn. De aanvallen van Spijkenisse overtroffen die van Pelikaan ruim en soms ontstonden er dan ook  hachelijke situaties voor het Pelikaan doel. Toch bleek er steeds  weer een Pelikaanobstakel, dat het scoren belette. In de 80e minuut pas ontstond de eerste echte goede kans voor Pelikaner Niels van Muyen,  na goed doorzetten van Adje Kabbah, echter zijn schot ging rakelings naast. Spijkenisse ging voor de winst en zag een over vele schijven lopende aanval tot niets leiden, omdat de paal voor Pelikaan redding bracht.

Door een veelvuldig aanvallend Spijkenisse kwam er in de omschakeling steeds wat meer ruimte voor Pelikaan. De prima ingevallen Alex de Jong stuurde spits Marvin Hooplot de ruimte in, die oog in oog met de keeper kwam en de 1-0 voorsprong scoorde. Met nog ruim 6 minuten te gaan gooide Spijkenisse alles op de aanval, maar de Pelikaanverdediging gaf geen krimp. Zelfs de  2-0 score kwam nog tot stand. Wederom gaf Alex de Jong een dieptepass op de op volle snelheid liggende Adje Kabbah die samen met de Spijkenisse doelman strijd moest leveren om de bal te veroveren. De doelman kwam iets te laat en vloerde Adje Kabbah in het strafschopgebied. De strafschop leverde de volle winst op, Erwin van Dis nam de verantwoordelijkheid  en bracht de stand op 2-0. In deze wedstrijd, die in een hoog tempo werd gespeeld, gingen de spelers tot op de fysieke bodem.

Pelikaan mocht zich tegen de verhouding in de gelukkigste noemen, mede dankzij een geweldige inzet en goede omschakelmomenten. Door deze winst  handhaaft Pelikaan zich in de bovenste rangorde van het klassement en dat op zich is al een noemenswaardig feit.