woensdag 14 april 2021

Alles over De Drechtsteden

beiaard is instrument voor de hele stad

Hit van Earrings RADAR LOVE klinkt als eerbetoon donderdag 11 maart om kwart over vijf ook door beiaard in Dordrecht

8 maart 2021 (door De redactie)

DORDRECHT - De Dordtse beiaard laat op donderdag 11 maart vanaf precies 17.15 uur de grootste hit van de rockband de GOLDEN EARRING (S) -  RADAR LOVE - klinken.  Het is 55 jaar nadat de rockband voor de eerste keer in de stad speelde in de busremise aan de Nijverheidsstraat.

Dordrecht haakt donderdag vanuit de toren van de Grote kerk in op een eerbetoon voor aan Golden Earring, de rockband die door gezondheidsproblemen van gitarist George Kooymans onverwacht ophield te bestaan.  Kooymans wordt op 11 maart 73 jaar.

Stadsbeiaardier BOUDEWIJN ZWART vindt het vanzelfsprekend dat Dordrecht zo mee doet. ,,De beiaard is geen instrument van de kerk. Dat wordt vaak gedacht omdat het meestal in een toren zit. Onze beiaard is van de gehele stad."

Plaatsen

Zwart zorgt dat in de tien andere plaatsen waar hij de vaste beiaardier is, dat de grootste hit van de Earring precies om 17. 15 uur gaat klinken. ,,Ik speel op dat tijdstip zewlf live in de Westerkerk van Amsterdam. Na Radar Love zal ik nog een aantal hits laten horen."

In Gouda speelt hij eerder die dag, tijdens markttijd, meer hits van de Earrinbg. Daar klinkt ook automatisch vanaf kwart over vijf de hit.

Boudewijn Zwart zal zaterdag 13 maart vanaf half drie ook op de Dordtse beiaard live spelen. Om 15 uur begint een half uur van vooral nummers van de Earring met wederom Radar Love.

Bus remise

Zover valt na te gaan, trad de Golden Earrings voor de eerste keer in Dordrecht op tijdens een zogeheten Bus remise concert aan de Nijverheidsstraat  op 24 april 1966.

Sessionclub 66 werd de naam van de organisatie. Ad van Dalen, Cees Gaillard en Hans Jonkers worden in de geschiedenisboeken als gangmakers genoemd.

Ze hadden in 1965 de Earrings in Breda zien optreden en besloten daarna burgemeester mr. J.J. van der Lee te vragen om de toenmalige busremise beschikbaar te stellen voor een bijzonder concert met meer bands. Dat deed de burgemeester.

Vier

Op 24 april traden vier bands op. The Sharons met zanger Jan Bek opende het concert, dat als uniek is geboekstaafd.

Jan bek werd daarna zeker een bekende Dordtenaar en ook een bijzondere gastheer in de horeca.

Van Dordtse bodem waren ook The Zipps, waarvan nog steeds Philip Elzerman de bekendste frontman is gebleven. Hij gaf de band ook vleugels met veel aandacht in toen de weekkrant Merwesteyn. The Zipps traden tot enkele jaren geleden nog op.

In het standaardwerk Pop in Dordt, 1960-1990, wordt het debuut van de Golden Earring beschreven. Bert Besemer sytelde dat boekwerk samen als naslagwerk en als leesboek. Bert was nog muziekmedewerker van Dagblad De Dordtenaar.

Het concert van april 1966 symboliseert voor jongeren van toen de opkomst van de popcultuur in de stad. Van de zalen uit die tijd, lijkt alleen Bibelot de tand des tijd te hebben doorstaan.

Op 25 september 1976 speelde de band ook eens in sporthal Sterrenburg, zoals die toen bestond. De popgroep was toen een grote meneer in de muziekwereld geworden. De organisatie moest aan de nodige voorwaarden en eisen voldoen om het optreden mogelijk te maken.

Daarbij ging het niet alleen om het geld, maar ook andere omstandigheden zoals een goede en prettige inrichting van de kleedkmer voor- en na het concert. Zelfs de lievelingsdrankjes van de bandleden waren in het contract opgenomen.

Voor de ziekenomroep toen was de band ook benaderbaar met Henny Muller als technische leider.

 

 

 

 

 

 

Radar Love, het nummer dat op 11 maart door zoveel mogelijk mensen, liefst lekker hard, moet worden gedraaid, was in 1973 een internationale hit, ook in Engeland en de Verenigde Staten. Als eerste Nederlandse popgroep tourde Golden Earring uitgebreid door de Verenigde Staten

Lees meer over:

earring 1966 busremise
Deel dit bericht met je vrienden!