Friday 17 September 2021

Alles over De Drechtsteden

Henri Nouwen (1932-21 september 1996)

Voor lezing op 21 september van Abdelkader Benali over betekenis van Henri Nouwen is voor aanmelding nodig

14 september 2021 (door De redactie)

DORDRECHT - Schrijver en columnist Abdelkader Benali  houdt op dinsdagavond 21 september de Henri Nouwen-lezing in de Wilhelminakerk (Blekersdijk 41) in Dordrecht

Het is een historische voordracht, want het is die dag precies 25 jaar geleden dat de bekende priester en mysticus Henri Nouwen (1932-1996) overleed. 

Nouwen was een Nederlandse katholieke priester en psycholoog, die door zijn talrijke boeken ook in Amerika grote bekendheid kreeg.  Hij was hoogleraar zowel aan de Harvard en de Yale universiteit en gaf overal ook lezingen.

De stichting onder leiding van zijn broer Laurents  - die de nalatenschap van Nouwen beheert - draagt mee de organisatie van de bijeenkomst in Dordrecht.  Het is geen toeval dat voor Dordt is gekozen op de 25ste sterfdag van Nouwen. Zijn (jeugd) vriend Ton Delemarre (geboren 1933) woont om de hoek van de Wilhelminakerk. Henri kwam bij de bekende Dordtenaar Ton Delemarre op bezoek als zijn drukke leven het toe liet.

De organisatie zal de ruimte in de kerk benutten binnen de geldende corona-richtlijnen op 21 september. 
Registratie bij de voorzitter van de organsatie: Aad van Vliet aadenmarian@gmail.com

De lezing zal tevens via een live-stream - van de Wilhelminakerk Dordrecht - direct te volgen zijn.

Abdelkader Benali, winnaar onder meer de Libris Literatuurprijs, heeft zijn verhaal als thema meegegeven: Thuis. Dat is een verwijzing naar Nouwens bekendste boek ‘Eindelijk Thuis’.  ,,Wat is de betekenis van thuis in onze tijd als persoon en als gemeenschap", zo vraagt Abdelkader zich in zijn lezing af. Hij kwam op vierjarige leeftijd - in 1979 -  vanuit Marokko naar Nederland toe en heeft een eigen weg gevolgd om thuis te raken in onze samenleving.  Daarom passeren ook vragen als: Wanneer ben je thuis? Wat betekent thuis nog in deze mobiele tijd waarin de idee van een huis onder druk staat."

Abdelkader  wijst ook op wanneer ontvangt men mensen thuis. ,,Om te ontvangen moet men thuis zijn maar als men nog maar zelden thuis is, kan men dan nog wel ontvangen? Slaat de bejubeling van de thuisloosheid, het permanent onderweg zijn, door - want mensen hebben behoefte aan een huis. En hoe maken wij als gemeenschap dat huis groot genoeg dat iedereen zich thuis voelt of is het zaak om het huis intiem te maken, dus klein, want vinden we in het kleine de ruimte om te zijn? Ik teken graag voor u uit welke wegen ik ben gegaan om thuis te zijn", aldus de schrijver.

De lezing wordt gehouden binnen de geldende corona regels en begint om 20 uur. De kerk aan de Blekersdijk is open vanaf 19. 30 uur. De gemeente Dordrecht maakt het met een subsidie mee mogelijk dit zo te doen.  De lezing is via de live stream van de kerk te volgen zijn.  De Henri Nouwen lezing van Abdelkader Benali  zal vanaf 22 september worden gepubliceerd op de Dordtse nieuws- website Dordrecht.net

Lees meer over:

wilhelminakerk vooraanmelding
Deel dit bericht met je vrienden!