donderdag 21 januari 2021

Alles over De Drechtsteden

Corona-proof dé filmmaand van het jaar in

1 december 2020

DORDRECHT - December begint. Normaliter is dat de bioscoopmaand bij uitstek. Hoe het rond de Kerst zal zijn, is nog ongewis. Vast staat wel dat de feestmand begint met de plicht tot het dragen van een mondkapje. Overal in ons filmtheater, totdat je goed zit en het filmprogramma start. De film zelf kun je dus lekker opgelucht ademhalend bekijken. 

De maand start met aantrekkelijke filmpremières. De New Yorkse meesterregisseur Woody Allen levert opnieuw een kleurige liefdesverklaring aan de liefde af. Rifkin’s Festival is een romantische komedie vol huwelijkssores, verliefdheden op leeftijd en een duik in de  (liefdes)filmgeschiedenis. Mort Rifkin vergezelt zijn jongere vrouw op haar werkreis naar het FilmFestival van San Sebastian. Als gepensioneerd filmdocent vindt hij het actuele filmaanbod maar niks; hij houdt van de oude Europese liefdesfilms. Bovendien moet hij zijn flirterige vrouw Sue in de gaten houden. Maar als stress hem bij de vrouwelijke cardioloog Jo brengt, fleurt ook zijn verblijf aan de Spaanse kust op. Allemaal prachtig en kleurrijk in beeld gebracht. 

Een complete tegenhanger is de enerverende thriller uit Iran: Just 6.5. Het toont hoe het politieteam van Samad overspannen werkt aan bestrijding van de drugsmisdaad. Maar strenge straffen alleen helpen niet om mensen, die niets te verliezen hebben, weg te houden van het snelle, foute geld.  

Troost in Corona-tijden biedt misschien de concertfilm Idiot Prayer van Nick Cave. De film toont zijn optreden eerder dit jaar in Londen, helemaal solo op het grote podium van Alexandra Palace. Intiem en persoonlijk vertolkt hij een breed scala aan songs uit zijn hele repertoire (en dat van The Bad Seeds). Vier sterren oordeelden de meeste kranten. Deze speciale vertoning is alleen nog te zien op vrij 4 en za 5 december om 21:00 u. 

Ook anders door Corona is het Internationale Documentaire Festival Amsterdam (IDFA). Normaliter zouden documentairefans de komende dagen naar Amsetrdam reizen, maar nu reizen de films het land door. Dus ook in Dordrecht is een deel van het festivalprogramma te zien. Bijv. een prachtige verfilming van de Waddenzee: Silence of the Tides. Of Notturno, een indringende (en bijna schilderachtige) inkijk in het dagelijks leven in het grensgebied van Syrië – Irak – Koerdistan, te midden van de ontwrichtende werking van oorlog en terrorisme. 

Dus ook al is het anders dan normaal, veilig, inspirerend en/of plezierig filmbezoek blijft in de decembermaand heel goed te doen in The Movies. Voor meer programma-info, precieze aanvangstijden en de kaartverkoop, check: www.themoviesdordrecht.nl

Lees meer over:

the movies coronaproof filmmaand
Deel dit bericht met je vrienden!