68e Jumbo Ronde van Papendrecht

06 juni 2023 • 10:17
Fotograaf: Guillame Kortekaas

PAPENDRECHT -  Op zaterdag 3 juni is de 68e wielerronde van Papendrecht verreden op het vertrouwde parcours in het centrum van het dorp. Onder prachtige weersomstandigheden streden 175 deelnemers in 4 verschillende wedstrijdelementen om de podiumplekken.

Rond de klok van half één drukte Tessa Dijksman haar wiel als eerste over de streep na een spannende sprint met Bente van den Nouweland. Hiermee prolongeerde de renster van de rennersclub Jan van Arckel haar winst in 2022.

Na de dameskoers was het de beurt aan de heren uit de Sportklasse categorie. Wederom werd het publiek, dat in ruime getale aanwezig was, getrakteerd op een spannende koers. Na een sterke solo mocht Peter van Dijk uit Roelofarendsveen de hoogste trede van het podium beklimmen. Daarachter sprintte Maxim Harteloh en Wout Roos naar de overige podiumplaatsen. Thuisrijder Chris Maas was de best geklasseerde Papendrechter. Hij reed de gehele koers van voren en zag dit beloond worden met een 5e plaats.

Na al dit wielergeweld stond de 4-mijl van Papendrecht op het programma. Roy Hoornweg, die recent nog de tweede Nederlandse tijd klokte op de marathon van Rotterdam, vocht een spannend duel uit met de 18-jarige Carsten Kok. Pas in de laatste meters wist Kok afstand te nemen en de winst op te eisen. Speciale aandacht was er ook voor Niels van Heteren die, gesteund door zijn broer, zijn indrukwekkende serie van 7 marathons vervolgde op het parcours van de 4-mijl.

Tot slot mochten de Elite-renners zich opmaken voor een wedstrijd van 50 ronden. Burgemeester Margreet van Driel schoot de koers in gang en direct trokken de renners van de Dordtse rennersclub de Mol in het offensief. Helaas voor hen werd de vroege ontsnapping na een aantal ronden gecounterd. Er vormde zich een nieuwe kopgroep van 7 man met daarin maar liefst drie renners van Jan van Arckel. Het overtal werd slim uitgespeeld en Jens van den Dool sloop weg uit de kopgroep om aan een indrukwekkende solo te beginnen.

Ondanks de verbeten inspanningen van de achtervolgers wist hij knap stand te houden en het verschil zelfs nog verder uit te bouwen. Met een royale voorsprong van meer dan een halve minuut kwam hij als eerste over de streep waardoor de formatie van Jan van Arckel twee van de drie koersen van de Jumbo ronde van Papendrecht wist te winnen.

Op het podium werd hij vergezeld door Rico van Damme en Björn Bakker die eveneens de bloemen in ontvangst mochten nemen van Rondemiss Esmee Ponsioen. Enkele seconden achter de kopgroep sprintte Coen Vermeltfoort, recent nog winnaar van de Ster van Zwolle, naar een achtste plek.