Brainstormen op donderdag 9 maart over activiteiten rond koloniaal verleden van Dordrecht

DORDRECHT - Een aantal organisaties in Dordrecht, waaronder de gemeente, het Dordrechts Museum, het Platform Dordtse Kerken en Kunstmin. gaan nadenken hoe vorm gegeven kan worden aan het slavernij verleden van Dordrecht. Op donderdag 9 maart is er een brainstorm bijeenkomst. De werkgroep koloniaal verleden (waarbij Rowan vd Stelt en Sidney Breidel zijn betrokken) heeft het initiatief.
Burgemeester Wouter Kolff heeft aangegeven dat de gemeente wacht op iniatieven uit de stad om aandacht te besteden dat het op 1 juli 2023 precies 150 jaar geleden is dat daadwerkelijk de slavernij in Nederland werd afgeschaft. De herdenking en viering van dat historische feit heet KETI KOTI Het slavernij verleden is ook met de Dordtse geschiedenis verbonden..
(persbericht van werkgroep koloniaal verleden dordrecht)
Keti Koti 2023
Dordrecht is als derde suikerstad van Nederland onlosmakelijk verbonden met het systeem van kolonialisme, mensenhandel en slavernij. Van plantage-eigenaren, suikerraffinaderijen tot aan mensen met aandelen in schepen die actief waren in de mensenhandel en koloniale handel. Verbondenheid met de WIC en VOC, winkels koloniale waren, koffiehuizen tot aan de betrokkenheid van het bestuur van de stad, kerken en scheepswerven. De betrokkenheid van de stad ging dus niet alleen over een elite, maar over diverse sociaaleconomische lagen in de stad.
Bewustwording
Om bewustwording te creëren over dit verleden en de hedendaagse impact is het initiatief Koloniaal Verleden Dordrecht een onderzoek gestart. Er is echter nog veel werk te doen en nu is het moment om de uitkomsten van het onderzoek te vertalen naar een programma van activiteiten. Een van de activiteiten die wij willen realiseren is een Keti Koti herdenking en viering op 30 juni en 1 juli. Voor Keti Koti wijken de meeste mensen nu uit naar steden als Rotterdam en Amsterdam, maar hoe mooi zou het zijn als wij een memorabel Keti Koti in ons eigen stad zouden kunnen herdenken en vieren.
Partijen
Naast dat wij met diverse partijen uit de stad in gesprek zijn om dit te realiseren, willen wij ook dat de invulling van een herdenking en viering door de gemeenschap aangedragen wordt bij onze gemeente. Het is belangrijk dat het belang van Keti Koti ook bij de gemeente gaat landen en zij jaarlijks actief bijdragen aan deze herdenking en viering.
Wij willen graag jouw input. Ben jij een Dordtenaar die het belang van het herdenken voelt of ben jij iemand die de gemeenschap een warm hart toedraagt dan nodigen wij jou uit om ideeën, input en visies te delen via koloniaalverledendordrecht@gmail.com
Deze informatie nemen wij mee tijdens de brainstormsessie op donderdag 9 maart met verschillende partijen in de stad zoals de gemeente, het Dordrechts Museum, het Platform Dordtse Kerken en Kunstmin.
Wil je op de hoogte blijven, volg ons dan via Facebook of Instagram Koloniaal Verleden Dordrecht.