FC Dordrecht verspeelt zekere overwinning bij Excelsior

23 februari 2013

DORDRECHT - In de uitwedstrijd bij Excelsior op vrijdag 22 febrauri behaalde FC Dordrecht niet meer dan een 2-2 gelijkspel. Daarmee deed de ploeg van het interim-trio Breetveld, Hoegee, Vos zichzelf schromelijk tekort. Ondanks 80 minuten numerieke meerderheid op het kunstgras van Woudestein bleek een overwinning niet haalbaar, zelfs niet met een vlak voor tijd verkregen voorsprong.

Dordrecht, in een vertrouwd 4-3-3 concept, begon hoopvol aan de derby. Met de Anderlecht-huurling Andreas Luckermans voor het eerst in de basis en Adnan Alisic in plaats van de geschorste Post leek het de wedstrijd snel naar zich toe te willen trekken. Toch was de eerste echte kans voor de thuisclub, maar invaller-doelman Ramon Lujano Benavides bleef bekwaam op de been en keerde de inzet.

In de tiende minuut leek het duel beslist te worden. Jurgen Mattheij trok net buiten het strafschopgebied Lars Veldwijk tegen de grond en kon onmiddellijk met een rode kaart de warme douche opzoeken. Tot overmaat van ramp voor de Kralingers krulde Wilmer Kousemaker de vrije trap stijlvol tegen het net: 0-1.

Dordrecht verkreeg in overtal spontaan het heer- en meesterschap van Excelsior in de voeten geschoven, maar kon met die luxe in feite geen raad. Ondanks een balbezitpercentage dat in sommige fasen van het eenzijdige duel overtreffende vormen aannam, wisten de Schapekoppen zich geen uitgespeelde mogelijk meer te creëren. Tegen de massaal teruggetrokken Rotterdammers was er eenvoudig geen doorkomen aan en bleek het onmogelijk het baltempo afdoende op te voeren.

De eerste gelijkmaker vijf minuten voor rust viel dan ook zo ongeveer uit het niets. Lima liet zich te eenvoudig verschalken en beging net binnen de beruchte lijnen een overtreding. De toegekende strafschop werd door Mick van Buren feilloos binnen geschoten: 1-1.

Ook na de pauze kon het spel de bitterkoude toeschouwers nauwelijks tot niet verwarmen. Pas na het inbrengen van Fouad Ideldabhay en Romario Kortzorg kwam er meer vaart in de aanval. Met nog bijna een half uur op de klok ging Dordt naarstiger op zoek naar de hernieuwde voorsprong. Het leverde een paar kleine kansjes op, maar echt gevaarlijk kon Dordt tegen het massieve Rotterdamse verdedigingsbolwerk niet worden.

Met de debuterende Iliass Haddad voor Kousemaker werd de laatste omzetting aangebracht en in de slotfase leek het povere duel toch nog in tevredenheid te kunnen worden afgesloten. Lars Veldwijk verschalkte Jordy Deckers en bracht de winst binnen handbereik: 1-2.

In de extra tijd maakte Dordrecht zichzelf onvergetelijk op Woudestein. Excelsior-huurling Kalisse knalde de bal in een ongelukkige poging tot opruiming pardoes de verkeerde kant op. Vanaf een meter of dertig zeilde het speeltuig buiten bereik van alles en iedereen over de eigen doellijn. Bij de aansluitende corner snelde doelman Deckers van Excelsior in een ultieme poging naar voren. En niet voor niets. De aanvankelijk afgeslagen voorzet belandde net buiten het strafschopgebied voor zijn voeten en Deckers haalde zonder twijfel – en tot extreem grote vreugde van alles dat Excelsior heet – verwoestend uit. De bal sloeg tot ieders verrassing (of teleurstelling) tegen het net: 2-2.

De deceptie bij Dordrecht was zowat even groot als de blijdschap bij de thuisclub dat het puntje koesterde als een overwinning.