Infoshopping in winkelcentrum Sterrenburg 'heel succesvol'

19 april 2013
Infoshopping in winkelcentrum Sterrenburg 'heel succesvol'

DORDRECHT - Donderdag 18 april vond de jaarlijkse Infomarkt Stadspolders, Dubbeldam en Sterrenburg plaats. Dit jaar voor het eerst in winkelcentrum Sterrenburg. Ruim 1.000 bewoners uit de drie wijken kwamen info-shoppen.

Met name het wijkleerbedrijf Helpende Handen trok veel bezoekers. Zij spraken 220 mensen en kregen zeker 10 nieuwe hulpvragen. Veel waardering was er voor de workshop Veilig internet voor ouders van kinderen in de basisschoolleeftijd. "Verhelderend, goede tips, informatief en leerzaam" waren reacties van deelnemers.

Het was geen gewone koopavond in winkelcentrum Sterrenburg. Kinderen waren aan het koken en verrassen bezoekers met een kopje verse soep. Wijkagenten waren in gesprek met bewoners. Organisaties maakten wijkgenoten enthousiast voor vrijwilligerswerk. Een uitstapje was ook mogelijk: proefrijden in een elektrische auto. En verder: tips om energie te besparen, informatie over wijkwensen, een workshop veilig internet, en veel meer.

Hoge opkomst
Door in het winkelcentrum neer te strijken wilde de gemeente weer veel bezoekers trekken. Vorig jaar bezochten 300 bewoners de Infomarkt. Dit keer was het aantal bezoekers moeilijk te meten omdat in het winkelcentrum ook winkelend publiek is. Daarom hebben de standhouders bijgehouden hoeveel mensen ze hebben gesproken. In totaal hebben zo'n 40 organisaties uit de drie wijken ruim 1.000 gesprekken gevoerd. De standhouders waren heel tevreden over de vele bewoners die ze hebben gesproken en over het contact met andere organisaties op de Infomarkt.

Hoge waardering
De organisatie blikt tevreden terug op de Infomarkt. Gebiedsmanager Jan Wind in een eerste reactie: “Deelnemers van het bewonerspanel konden zelf onderwerpen aandragen. Opvallend is dat veel bewoners geïnteresseerd zijn in wat ze zelf kunnen doen in hun woonomgeving, zoals vrijwilligerswerk, een wijkwens indienen, energie besparen.”

Voor iedere bezoeker was er wel wat te vinden: zorginstellingen, vrijwilligersorganisaties, energiebesparing, politie, aannemers die het groen onderhouden, etc. Bezoekers vonden het heel informatief en waardeerden het enthousiasme van de standhouders, de manier waarop er naar hen geluisterd werd en de diversiteit van de organisaties. Het gemiddelde rapportcijfer voor de Infomarkt is een 8.

Ook Rinette Reynvaan, wethouder Wijkgericht Werken, is enthousiast: “De Infomarkt is dé manier om in gesprek te gaan met medewerkers van de gemeente en andere organisaties. Er was veel informatie te halen op een laagdrempelige manier. En als gemeente krijgen we veel bruikbare signalen van bewoners.”

Succesvol
Wijkleerbedrijf Helpende Handen, waar stagiaires van het Da Vinci College zich inzetten voor wijkbewoners met een vraag voor hulp of ondersteuning, trok de meeste bezoekers. "Het was heel succesvol," reageert coördinator Ingrid Luijten. "De leerlingen hebben zo veel bezoekers te woord gestaan. Maar ook bestaande cliënten kwamen langs om gedag te zeggen en dat ze zo blij zijn met de hulp. Zij namen folders mee voor de mensen in hun omgeving, dus ik verwacht nog meer hulpaanvragen."

De succesvolle Infomarkt was voor Helpende Handen extra speciaal omdat zij op 18 april precies 2 jaar bestonden. In die tijd hebben zij meer dan 10.000 aanvragen verwerkt, wat gelijk staat aan 25.000 uur hulp.

Evaluatie en terugkoppeling
Alle informatie en input die tijdens de Infomarkt naar voren is gekomen wordt nu geïnventariseerd en gebundeld. Deze resultaten worden verwerkt in vernieuwingen of aanpassingen van toekomstige Infomarkten. Bewoners kunnen op de hoogte blijven via de wijkwebsites, digitale nieuwsbrief en wijkkranten. Soms hadden individuele bewoners specifieke vragen die niet ter plekke konden worden beantwoord. In die gevallen neemt een medewerker van de gemeente Dordrecht op een later tijdstip persoonlijk contact op met de vragensteller.
 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.