College kiest voor verkeersveilige rotonde Groene Zoom

10 oktober 2012
College kiest voor verkeersveilige rotonde Groene Zoom

DORDRECHT - Het college van burgemeester en wethouders wil de verkeersveiligheid van de rotonde Groene Zoom verbeteren en vraagt marktpartijen mee te denken over oplossingsmogelijkheden. Het college staat voor een bereikbare- en verkeersveilige stad. Uit onderzoek van Rijkswaterstaat blijkt dat de rotonde Groene Zoom een van de gevaarlijkste locaties in de Drechtsteden is. Het college wil daarom, mede naar aanleiding van een motie van de gemeenteraad, de verkeersveiligheid verbeteren.

De kern van het probleem is een conflict tussen het snel- en langzaam verkeer dat elkaar op de rotonde Groene Zoom kruist. In het politiek akkoord (2010-2014) is afgesproken de verkeersveiligheid voor fietsers bij de rotonde te verbeteren. De rotonde Groene Zoom is zowel meetbaar als in de beleving onveilig. De rotonde wordt intensief gebruikt door fietsers en gemotoriseerd verkeer. Het merendeel van de weggebruikers is lokaal bekend en vertoont verantwoord verkeersgedrag. Wethouder Mos (verkeer): "Echter door hoogteverschillen in het gebied en fietsers in beide richtingen, is de rotonde complexer dan gemiddeld. Fietspaden en de voetgangersoversteekplaatsen vallen minder goed op. We hebben daarom drie oplossingsrichtingen laten onderzoeken die we de gemeenteraad voorleggen."
 
Mogelijke oplossingen zijn:
- Kleinschalige verbeteringen (snoeien en attentieverhogende maatregelen)
- Veranderen van kruispunt met verkeerslichten
- Fiets ongelijkvloers (tunnels)
 
Volgens het college van burgemeester en wethouders draagt het zoveel mogelijk scheiden van auto- en fietsverkeer bij aan de verkeersveiligheid in het gebied. Mos: "Dit is echter wel kostbaar. Het college wil daarom eerst onderzoeken of deze oplossing uit te voeren is. Als dat niet mogelijk is, willen we eenvoudiger uit te voeren maatregelen, zoals meer duidelijke oversteekplaatsen." Het college legt deze keuze aan de gemeenteraad voor. De weg- en waterbouw is een innovatieve en creatieve sector. Aan de markt wordt gevraagd met ideeën voor de rotonde te komen. Kwaliteit, (sociale)veiligheid zijn daarbij het uitgangspunt. Mos: “Vanzelfsprekend horen wij ook graag de ideeën van inwoners.”  
 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.