Nieuw onderzoek naar oplossing Dordtse horrorrotonde
DORDRECHT - De gemeenteraad van Dordrecht heeft dinsdagavond besloten tot nader onderzoek naar een oplossing voor het verkeersknelpunt Groene Zoom.
Op de rotonde gebeuren veel ongelukken tussen auto's en fietsers en daarom lag er een raadsvoorstel om voor bijna 5 miljoen euro een oplossing te verzorgen, door tunneltjes of bruggetjes te maken om snel en langzaam verkeer te scheiden.
Twee weken geleden presenteerde de Fietserbond aan de Dordtse raadsleden een alternatief dat vele malen goedkoper is. Voor minder dan één tiende van de kosten stelde de bond voor om alles gelijkvloers te houden, de rotonde te verkleinen om auto's af te remmen en fietspaden te verleggen, zodat de situatie overzichterlijker wordt.
De Fietsersbond erkent, dat de dure oplossing veiliger is, maar denkt met de eigen oplossing ook veel veiligheidswinst te boeken en bovendien veel geld te besparen, wat dan kan worden geïnvesteerd om andere knelpunten in de stad op te lossen. Verkeerswethouder Jasper Mos (VVD) gaf toen al aan, dat de raadsleden daar eens goed naar moesten kijken.
Tijdens een tweede commissievergadering, vorige week, bleek de grootste partij van de stad, Beter Voor Dordt, niets te zien in de nieuwe variant en liep raadslid Martijn Groeneweg boos weg toen coalitiepartner CDA aangaf er wèl voor te voelen. Op Twitter en in de wandelgangen onstond daarna enorme heisa, die voortduurde tot aan het debat van dinsdag.
VVD en met name CDA werden onder druk gezet, om toch akkoord te gaan met de dure oplossing. De beide partijen bleken daar niet gevoelig voor. "Een goedkopere variant willen wij graag onderzocht zien, maar we zullen uiteindelijk kiezen voor een goede oplossing", zei John van der Net (VVD). Alle andere partijen sloten zich daar bij aan.
Het CDA, dat na de rel van een week eerder publieke excuses eiste - en kreeg - van Beter Voor Dordt, toonde zich bij monde van fractieleider Wim van der Kruijff content: "Ik ben blij, dat we nu gewoon een debat op inhoud hebben kunnen voeren. En als je ziet hoe breed de consencus is, dan denk ik dat we als Raad een goed besluit genomen hebben".
Beter Voor Dordt spartelde nog tegen, maar ging schoorvoetend akkoord. "Al denk ik nog steeds, dat het plan van de Fietsersbond niks is. Maar dat moet nader onderzoek dan maar uitwijzen", zei raadslid Martijn Groeneweg. Wethouder Jasper Mos stelde nuchter vast: "Over twee maanden weten we het en mag de nieuwe gemeenteraad kiezen".
Bron: Thijs Blom bij RTV Rijnmond.