Voorstel College: 'Gelijkvloerse variant Rotonde Groenezoom'

17 oktober 2014 door Hennie van der Zouw
Voorstel College: 'Gelijkvloerse variant Rotonde Groenezoom'

DORDRECHT - Naast Groenezoom ook kansen om andere verkeersknelpunten veiliger te maken. Het Dordtse college stelt de raad voor de rotonde Groenezoom op essentiële punten aan te passen waardoor deze verkeersveiliger wordt. Hiermee wordt een belangrijk verkeersveiligheidsknelpunt in Dordrecht aangepakt. Het college kiest voor een gelijkvloerse variant, gebaseerd op de oplossing die de Fietsersbond heeft aangedragen.

Extern onderzoek toonde aan dat deze variant het gunstigste veiligheidsrendement oplevert; de verhouding tussen verbetering van de verkeersveiligheid en de te maken kosten. Bovendien komt door deze keuze geld beschikbaar om ook andere verkeersveiligheidsknelpunten in de stad aan te pakken.

Op de rotonde Groenezoom kruist het snel- en langzaam verkeer elkaar. Dat zorgt regelmatig voor gevaarlijke situaties. In juni sprak de raad over de verschillende varianten om de rotonde Groenezoom verkeersveiliger te maken. Naar aanleiding van deze discussie heeft het college een voorstel uitgewerkt.

Aanpassingen
In de voorgestelde variant wordt de rotonde kleiner en de aansluiting op de aanrijwegen haakser. De aansluitingen op de Hastingsweg en Chico Mendesring worden smaller. Nieuwe borden bij de rotonde zorgen voor extra attentiewaarde. Voor voetgangers komen brede zebrapaden. De fietsoversteken krijgen een rode kleur en vallen daardoor extra op. De oversteken worden ook verhoogd, het worden drempels over de gehele wegbreedte. Ook ter hoogte van de J.W. Frisoschool komen busvriendelijke drempels.

Deze maatregelen verbeteren de zichtbaarheid van fietsers en voetgangers en geven verkeersdeelnemers meer tijd om op elkaar te anticiperen. Indien de raad instemt met het voorstel kan de uitvoering in de tweede helft van 2015 starten.

Verkeersveiliger Dordrecht
De gelijkvloerse variant kost € 500.000,-. De provincie heeft subsidie beschikbaar gesteld voor verbetering rotonde Groenezoom. Die subsidie ging echter uit van de veel duurdere tunnelvariant.

Het college wil deze subsidie nu aanvragen om naast de rotonde Groenezoom ook andere fietsknelpunten aan te pakken en Dordrecht nog verkeersveiliger te maken. Het college denkt onder meer aan het Hugo de Grootplein en de Karel Doormanweg. De provincie Zuid-Holland staat hier welwillend tegenover. Zodra de gemeenteraad zich heeft uitgesproken over de gekozen variant werkt het college de voorstellen verder uit.

Uitgebreid proces
Aan het voorstel voor verbetering van de rotonde Groenezoom is een uitgebreid proces vooraf gegaan met een verkenning, prijsvraag en marktconsultatie. In maart 2014 vroeg de gemeenteraad het college vier varianten nader te onderzoeken: twee gelijkvloers en twee ongelijkvloers. Op basis van een second opinion van onderzoeksbureau Goudappel Coffeng en de discussie in de adviescommissie in juni heeft het college het nu voorliggende voorstel opgesteld.

Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.