Dordrecht denkt begin 2015 verder na over vuurwerk vrije zones

17 december 2014

DORDRECHT – Via de weg van geleidelijkheid hoopt Groen Links Dordrecht dat er vuurwerk vrije zones in Dordrecht komen. Begin 2015 zal gekeken worden door Dordrecht naar ervaringen in 45 andere gemeentes. Met name hoe is een vuurwerkvrije zone te handhaven, speelt mee.

Groen Links blijft wel noteren hoeveel overlast er dit jaar is in aanloop naar oud en nieuw. Dat lijkt de partij een goede benadering die door het publoiek ook wordt gewaardeerd. Op de site van de partij wordt daarover meer informeren gegeven.

De partij kreeg vannacht voor de weg van geleidelijkheid ruime politiek steun, zo bleek nadat de partij met CDA en ChristenUnie/SGP met een motie kwam.

 

 

kitty kruger@GL @kittykruger  ·  4 uur 4 uur geleden

Mooi dat het college motie @GroenLinks @cu/sgp @cda voor evaluatie #vuurwerkvrijezones v andere steden heeft overgenomen. Meer kans in 2015

De discussie over vuurwerk vrije zone is begonnen in Rotterdam door GroenLinks voorman Arno Bonte, die inmiddels heeft vastgesteld dat in steeds meer steden serieus aandacht wordt besteed aan preventieve maatregelen om vuurwerk te verbieden op bepaalde plaatsen. Zijn Rotterdam doet er op 31 plekken aan mee.

De fractie ChristenUnie/SGP geeft ook een visie bij monde van voorzitter Bert Staat:

Het zal duidelijk zijn dat de Groenlinks, CU/SGP en CDA absoluut niet blij zijn met het feit dat vuurwerk jaarlijks op 31 december zoveel geluidsoverlast en luchtvervuiling veroorzaakt. Voor mens en milieu zou het goed zijn deze slechte gewoonte een halt toe te roepen. We staan hierin niet alleen, meer dan twintig gemeentes waaronder, veel grote steden als Rotterdam, Amsterdam en den Haag hebben wel vuurwerkvrije zones ingesteld. Uit onderzoek blijkt dat 7 op de 10 Dordtse inwoners een vuurwerkverbod wel zien zitten. In het centrum, Reeland en de Staart ligt het draagvlak voor het instellen van vuurwerkvrije zones zelfs op 80%.

Vuurwerk veroorzaakt veel luchtvervuiling, onder andere door fijnstof en metaal dat in vuurwerk verwerkt is! Groenlinks, CU en het CDA hebben tijdens de laatste gemeenteraadsvergadering een motie ingediend om te onderzoek of vuurwerkvrije zones in Dordt ook kunnen. Het goede voorbeeld van andere steden, doet goed volgen. De motie is overgenomen door het college, dus het hoefde niet meer in stemming gebracht te worden.

cleardot.gif

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.