Supermarkten: denk aan de voedselbank

22 oktober 2015 door Hennie van der Zouw
Supermarkten: denk aan de voedselbank

DORDRECHT - Op vrijdag 16 oktober 2015 heeft de Voedselbank Dordrecht een congres georganiseerd met als gespreksleider Victor Deconinck. Namens ChristenUnie/SGP de complimenten aan voorzitter Matthijs van Muijen, en zijn bestuur,  voor de opzet van het congres. Wethouder Lambregts sprak lovende woorden over de Voedselbank.

Een van de ex-cliënten gaf een openhartige terugblik van de wijze waarop zij het ‘lid zijn’ van de Voedselbank heeft ervaren en ook hoe dat ze een periode van werkloosheid heeft weten af te sluiten. Daarna werd het gedicht ‘Mijn moeder is een held’ voorgedragen. Een indrukwekkende beschrijving van een 12 jarig meisje over de manier van optreden van haar moeder, in een tijd van financiële krapte. Alleen kon zij er verder met niemand over praten.

Vervolgens kreeg Pel ’t Lam gelegenheid om uit de doeken te doen wat een supermarkt kan betekenen voor de Voedselbank. Dagelijks worden bij zijn twee Plus supermarkten de producten welke naar einde verkoopdatum lopen, opgehaald. Deze producten zijn overigens nog prima van kwaliteit om te kunnen worden gebruikt.  Ook op momenten dat er tekort was aan verse producten deed de voedselbank geen vergeef beroep op hem. Gevraagd naar zijn motivatie waarom hij dat doet gaf de heer ‘t Lam aan, dat vanuit zijn christelijk geloof te doen.

Namens AH Nederland was de heer Cees van Vliet aanwezig op het congres. Hij vertelde kort over de verkoopfilosofie van deze supermarktketen. Recent is er een overeenkomst getekend met de landelijke Voedselbanken, dat AH jaarlijks een groot aantal producten geeft aan de Voedselbanken. Lokaal zijn er ook afspraken om overtollige producten te leveren.

Deze ochtend werd afgesloten met een paneldiscussie. Daaraan nam onder meer  ook Carla Dik, Tweede Kamerlid namens de ChristenUnie deel. Zij vertelde dat zij zich inspant om verspilling van voedsel tegen te gaan. Interessant is om te weten dat voedselverspilling de volgende oorzaken kent: 38% door de consument, 29 % door de landbouw en 9% door winkels naast nog enkele andere partijen welke deel uit maken van de voedselketen.

Ik vond het een boeiende bijeenkomst. Helaas voorziet de Voedselbank nog steeds in een behoefte: elke week worden er 300 voedselpakketten gedistribueerd in Dordrecht. Als CU/SGP hebben we samen met het CDA in 2012 de voedselbank gesteund met een motie bij de aanloop naar verzelfstandiging. Mede hierdoor is er nu sprake van een prima zelfstandig functionerende Dordtse Voedselbank. Waarbij kwaliteit van het voedsel voorop staat. Zo wordt tijdens het gehele proces van gereed maken, transporteren en uitreiken van een pakket wel zeven keer de temperatuur gemeten en geregistreerd.

We sluiten af met een oproep aan alle bedrijfsleiders van Dordtse supermarkten. Volg het voorbeeld van Pel ‘t Lam van de Plus, Albert Heijn en ook de Jumbo. Richt uw winkelproces zo in dat overschotten tijdig terecht komen bij de Dordtse Voedselbank. De gebruikers zijn u er dankbaar voor.

Bert Staat
 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.