FC Dordrecht verliest geflatteerd van koploper Sparta

14 december 2015 door Hennie van der Zouw

DORDRECHT - FC Dordrecht kreeg als laatste thuiswedstrijd van dit kalenderjaar de koploper Sparta op bezoek. Zonder de geblesseerde Robbert te Loeke en Danzell Gravenberch moest het de Rotterdammers moeilijk gemaakt worden op De Krommedijk.

Kop omhoog en door
De opstelling was op sommige plaatsen veranderd bij Dordrecht. Lima was weer terug in de basis. Hierdoor schoof Steenvoorden door naar het middenveld. Het nieuwe systeem waarmee Dordt speelde liep in het begin niet soepel. Na twee minuten was het al 0-1 voor de Spartanen door een doelpunt van Jupiler League topscorer Verhaar.

De Schapenkoppen pakte de draad gelijk op en gingen in de achtervolging op zoek naar de gelijkmaker. Kansjes werden gecreëerd, maar echt gevaarlijk werd Dordt niet. Curiel schoot tien minuten voor rust de bal ver over het doel van Kortsmit. Dit was een enorme kans voor de Schapenkoppen. De eerste helft bleef goed in evenwicht tussen de twee teams die er alles aan deden om te scoren.

De aanhouder wint niet altijd
Sparta had het idee dat er iets te halen viel en met de gedachte dat ze de periodetitel konden winnen, gingen ze er helemaal voor in de tweede helft. Ze lieten de mannen van Harry van den Ham niet voetballen. Het was lastig voetballen tegen een ploeg die op de counter loerde. Janga kreeg een opgelegde kans op de 1-1, maar kon de mooie aanval niet afronden.

Na een uur spelen werd Harry naar de tribune gestuurd door Nijhuis. Hij had volgens de arbiter te veel aanmerkingen op zijn beslissingen. Kort hierna was Janga los van zijn tegenstander en rende hij op naar de goal van de bezoekers, maar op het moment van schieten kreeg hij een duw in de rug van een Sparta verdediger. Een overduidelijke strafschop voor iedereen, maar niet voor Nijhuis. Heel De Krommedijk kon deze beslissing niet geloven, maar Dordrecht bleef ook na dit incident verder aanvallen.

Lumu was met een omhaal nog gevaarlijk voor de Dordtenaren. Na deze doelpoging kwam Dordt er niet meer aan te pas en werd Sparta steeds gevaarlijk rond het doel van Leeuwenburgh. Hij keepte een goede wedstrijd en hield zijn ploeg nog lang in de wedstrijd, maar hij kon het niet alleen. In de laatste vijf minuten van het duel liet Dordrecht over zich heen lopen en kwam de eindstand op 0-3 te staan door twee doelpunten van de ingevallen Stokkers.