OV over water slimmer, schoner en fijnmaziger

20 december 2018 door Hennie van der Zouw
OV over water slimmer, schoner en fijnmaziger

DRECHTSTREEK - Provinciale Staten stemden vandaag in met het beleidskader voor de nieuwe aanbesteding voor het personenvervoer over water in de regio Rotterdam-Drechtsteden. Door meer diversiteit in de vloot moet het netwerk fijnmaziger worden. Vanaf 2030 moet het OV over water helemaal emissievrij zijn, oftewel nul uitstoot. Toiletten en wifi-aan boord zorgen voor nog meer comfort.

SP-fractievoorzitter Lies van Aelst zet zich al jaren in voor meer personen- en vrachtvervoer over water. Onder de titel ‘Waar water is, is een weg’, schreef ze in 2010 een rapport over de grote kansen voor deze vervoersvorm in het waterrijke Zuid-Holland.

Van Aelst is blij met de ambitieuze nieuwe plannen. ‘Zeker in onze provincie is het een slimme, schone keuze, die onze toch al drukke wegen ontlast en vele vervuilende omrijkilometers over de weg bespaart. Daarbij wordt het OV over water door de reizigers al jaren hoog gewaardeerd.’

De afgelopen jaren is het netwerk van de Waterbus al flink uitgebreid met nieuwe lijnen en vaarten tussen Rotterdam en de Drechtsteden en toeristische locaties zoals de molens van het Werelderfgoed Kinderdijk, natuurgebied Tiengemeten en het Haringvliet.

De nieuwe plannen sturen aan op de inzet van innovatieve schone schepen die ook geschikt zijn voor kleinere vaarwegen. Hierdoor wordt het netwerk fijnmaziger en kunnen nieuwe locaties voor wonen, werken en toerisme langs het water worden ontsloten en ontwikkeld.

Ook belangrijk is de aansluiting van het OV over water op nieuwe mobiliteitsontwikkelingen zoals de elektrische fiets, deelfietsen en deelauto’s. Vooral in combinatie met de fiets kunnen deur-tot-deur reistijden korter worden. Daarbij vermindert de drukte op de wegen.

De huidige contracten voor het OV over water lopen in 2022 af. Op basis van het vandaag aangenomen nieuwe beleidskader wordt de komende maanden het Programma van Eisen voor de nieuwe aanbesteding opgesteld. Hiermee is dit vervoer over water weer voor lange tijd veiliggesteld.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.