GroenLinks maakt zich sterk voor in ere herstellen stadsdichter

27 november 2014
GroenLinks maakt zich sterk voor in ere herstellen stadsdichter

DORDRECHT - GroenLinks Dordrecht heeft zich tijdens de begrotingsbehandeling sterk gemaakt voor het in ere herstellen van de stadsdichter. Ze hebben daarvoor een motie ingediend.

Een cultuurstad als Dordrecht verdient een stadsdichter vindt GroenLinks. Wethouder Sleeking gaf in zijn eerste reactie aan dat tijdens bezuinigingen het college geen bedrag van € 5.000 hiervoor beschikbaar stelde. Toen bleek dat dit argument geen steek zou houden gaf hij aan dat het college tegen de “instituut” stadsdichter was en vond dat een stadsdichter zichzelf moest aandienen. Wij (GroenLinks) zeiden dat we dit zouden kunnen beamen en vervolgens kwam hij met een ander argument dat een stadsdichter iemand moest zijn met enige staat van dienst voor de stad à la Jan Eikelboom. Naar aanleiding van deze discussie en mede op wat andere fracties hebben aangegeven heeft GroenLinks de motie zodanig aangepast dat hij geen nee meer zou kunnen verkopen. Toch heeft hij de motie afgeraden en zei dat alle Dordtenaren voor een belangrijk gelegenheid een gedicht kunnen aandragen en ook voordragen.

Het werd tijdens de hele discussie duidelijk dat de wethouder van cultuur alleen voor cultuur in de stad is wanneer die een economische meerwaarde heeft. Niets mis mee natuurlijk, maar een college hoort naar cultuur breder te kijken dan alleen het extra aantal bezoekers. Zo gaf de wethouder eerder eens als antwoord op de vraag van een fractielid van hem voor extra steun aan de museum 1940-45, dat dit museum slechts 3.000 bezoekers trok. Voor het stripmuseum, waar het college een onderzoek naar laat uitvoeren ten aanzien van haalbaarheid, is de verwachting dat Dordrecht hiermee 80.000 bezoekers op jaarbasis trekt. De kosten voor de gemeente in tijden van bezuinigingen zijn meer dan 2 miljoen.

Een stadsdichter kost dus eenmaal geld en trekt pas indirect bezoekers naar onze stad. De motie van GroenLinks motie heeft het helaas net niet gehaald, maar wie weet dient er binnenkort een dichter zich aan bij de deuren van het stadhuis.

Beste heer Sleeking,
Voor de gelegenheid heb ik een gedicht geschreven. Wees gerust! Ik zal het niet voordragen.

Dordrecht,
Een eiland van een stad
waar de geest van de drie rivieren
samenkomt in de herfst van de tijd,
daar sta ik dan,
kijkend naar de verte,
van mijn verre verleden
luisterend naar het biezende geluid van de stille wind,
hoor ik de stem van de stadsdichter
die mij fluistert dat hij het jammer vindt.

Door Ahmet Karapinar

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.