Karel Thieme: "Vliegramp veroorzaakt door laakbaar gedrag"

04 maart 2013
Karel Thieme: "Vliegramp veroorzaakt door laakbaar gedrag"

PAPENDRECHT - De Papendrechters Linda Jakobsen-Thieme en Jeffrey Jakobsen overleden 12 mei 2010 in Tripoli tijdens de vleigramp in Tripoli. Afgelopen week kwam het langverwachte eindrapport uit over de oorzaak en toedracht van de vliegramp. Karel Thieme, de vader van Linda, is geschokt door de uitkomsten en geeft hieronder zijn reactie:
 
"Wat is er bij de vliegtuigramp in Tripoli op 12 mei 2010 (niet) gebeurd?
 
Uit het onderzoeksrapport dat donderdag 28 februari 2013 openbaar is geworden blijkt, dat er als eerste sprake was van een fout van de co-piloot, die de daling te vroeg inzette. De gezagvoerder, de eindverantwoordelijke voor de vlucht en dus ook voor landing merkte dit niet op. Tijdens de ingezette landing stapelen de fouten zich op.
 
Uit het rapport met het verslag van wat er in de cockpit is gezegd en de toelichting die we als nabestaanden hebben gekregen van de Onderzoeksraad, heb ik vooral de indruk gekregen dat er sprake was van een niet scherpe, niet of laat reagerende, onverantwoordelijk handelende en tenslotte in paniek zijnde gezagvoerder die onacceptabele risico's nam. Het lijkt wel of hij er met zijn gedachten niet helemaal bij was.
 
Uit de flightdatarecorder is gebleken dat er twee weken vóór 12 mei met hetzelfde vliegtuig en dezelfde bemanning ook al sprake was geweest van een te vroeg ingezette daling, op hetzelfde vliegveld, op dezelfde landingsbaan.
Toen lukte de doorstart gelukkig nog wel, maar dit hele voorval heeft de gezagvoerder niet aan de desbettreffende autoriteiten gemeld, terwijl dit altijd gemeld moet worden. Naar mijn mening is dit geen menselijke fout, maar een kwestie van nalatigheid.
 
Nadat de landing is ingezet is sprake van een reeks van onnodige fouten, onoplettendheid en tekortkomingen die geleid hebben tot niet goed communiceren, paniek, desorientatie en te laat en verkeerd ingrijpen in de cockpit, met als gevolg de crash en het verlies van Linda, Jeffrey en zo veel andere mensenlevens. Als door een wonder overleeft alleen Ruben, toen 9 jaar, de ramp.
 
De enige troost is dat, vanaf het moment dat het fout dreigde te gaan tot het moment van de crash, 'slechts' 29 seconden waren. Waarschijnlijk hebben onze geliefden zich pas in de laatste 13 seconden gerealiseerd dat het niet goed ging.
 
Er was zeker sprake van meerdere fouten door meerdere mensen, maar... de gezagvoerder, als de eindverantwoordelijke in de cockpit, had, onder de gegeven omstandigheden (laag hangende mist/bewolking) en met de door het toestel automatisch gegeven alarmsignalen dat ze véél te laag vlogen, niet op deze manier door mogen gaan met de landing op een landingsbaan waar je alleen 'handmatig'  - met zicht op de landingsbaan - op mag landen.
 
De zeer ervaren Libische gezagvoerder had reeds 17.000 vlieguren gemaakt, wat te vergelijken is met het aantal vlieguren van een KLM-piloot aan het einde van zijn carriere. Hoe is dit dan mogelijk?  Was de gezagvoerder vermoeid (hij had anderhalf uur van tevoren nog gerust)? Was hij overmoedig...? Hij ging landen op zijn 'eigen'  vliegveld, zijn thuishaven.
Vertrouwde hij op zijn routine...? We weten het niet, maar kloppen doet het ook niet.
 
Opstijgen en landen zijn twee momenten, die bij elkaar slechts enkele minuten duren. Als je dán, als gezagvoerder, niet scherp bent...!? 
Het is mijn persoonlijke pijnlijke overtuiging, dat, wanneer ik alles bij elkaar optel, het met name overschatting en/of onderschatting van de gezagvoerder is geweest, wat de oorzaak is dat het vliegtuig is neergestort. Een ramp als gevolg van nonchalance, laksheid... met fatale afloop. Een trieste conclusie.
 
Over ons eigen gedrag zijn wij zelf de gezagvoerder en dragen wij zelf de verantwoording. De consequenties van onze gedragingen realiseren we ons vaak niet en dan kan nonchalance/laksheid, net als bij de vliegramp in Tripoli, desastreuze gevolgen hebben.
In onze auto (waarmee wij ook een ramp kunnen veroorzaken) zijn wij als bestuurder de gezagvoerder. We zijn ook gezagvoerder over ons eigen gedrag als het gaat om onze omgang met onze medemens, met onze familie, vrienden, met publieke ambtdragers zoals politie, brandweer, ambulance medewerkers, grensrechters of voorbijgangers.

Wanneer we nonchalant, laks, arrogant en onnadenkend zijn kan dat enorme consequenties tot gevolg hebben, mensenlevens beschadigen en mensenlevens kosten. Ik hoop dat nu de pijnlijke oorzaak en de toedracht van de ramp in Tripoli bekend zijn, die de wereld wakker schudden en wakker houden als het gaat over ons eigen gedrag; wijzelf als de gezagvoerder van ons leven. Die hoop kan het verdriet over het gemis van mijn dochter en schoonzoon helaas niet wegnemen, maar dan is hun noodlot een alarmsignaal om bewuster, respectvoller en voorzichtiger samen te leven.  Een waarschuwing waar, hopelijk, wél naar gehandeld wordt", aldus Karel Thieme.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.