Open Brief aan OASEN - 'Waarom niet?'

11 november 2019 door Hennie van der Zouw
Open Brief aan OASEN  -  'Waarom niet?'

PAPENDRECHT / ALBLASSERDAM - Hieronder een open brief van Karel Thieme aan drinkwaterbedrijf OASEN met als titel: 'Waarom niet?'

'De zorgen rondom de aanwezigheid van het giftige Genx en PFOA in het Papendrechtse, Alblasserdamse en Kinderdijkse leidingwater zijn er nog altijd.

De Europese Voedselveiligheid Organisatie (EFSA) heeft in december 2018 voorgesteld de norm, de maximale grenswaarde, voor deze giftige stoffen van 150 nanogram aan te scherpen naar 10 nanogram per liter.
Omdat enkele landen, waaronder Nederland, daar bezwaar tegen maakten is deze norm nog geen wetgeving geworden. De EFSA doet nader onderzoek en komt er op terug.

Met respectievelijk 10 nanogram* PFOA en 20 nanogram* GenX zitten we in Papendrecht Alblasserdam en Kinderdijk respectievelijk exact op de mogelijke toekomstige 15 keer strengere norm c.q. er 100% boven. * Zie dit laboratorium-rapport.

Bijna wekelijks zijn er berichten in de media over deze en tal van ander gevaarlijke stoffen die
de kwaliteit van ons drinkwater bedreigen. De waterleidingbedrijven zelf slaan hierover alarm.

Het is belangrijk dat mensen zich bewust worden van deze problemen; een mens bestaat gemiddeld voor +/- 70% uit... water.

OASEN heeft in haar regio het monopolie op het gebied van het leveren van leiding-/drinkwater. Ontbreken van concurrentie is niet bevorderlijk voor optimale berichtgeving, voor maximale transparantie.

Voor het goede begrip, het leidt geen twijfel dat OASEN haar uiterste best doet om zo goed mogelijk leidingwater, wat voldoet aan de drinkwaterwet, te leveren. Mijn stelling is evenwel dat water voor consumptie veel zuiverder kan -en zou moeten- zijn dan het water wat er nu uit de kraan komt.

Een groeiend aantal Papendrechters is, in hun eigen woorden "superblij' met hun thuis geïnstalleerde waterzuiveraar en aparte echt zuiver water-kraan, die ze gebruiken voor alles wat water consumeert. Afgezien dat zij, met het gemak van een apart kraantje, van het zuivere water genieten om puur te drinken, voor koffie, thee, siroop, de bereiding van voedsel, voor bloemen en planten, kopen zij dus ook geen plastic flessen water meer. Goed voor het milieu.

Dus kom op... waterleidingbedrijf OASEN, stap uit uw ivoren (water)toren en onderzoek hoe u uw klanten aanvullend nog beter kan bedienen met echt zuiver water... uit een apart kraantje. Voor een bedrag van rond € 10,- per maand zou dat mogelijk moeten zijn. Waarom niet?'

                                                                           -o-o-o-

Karel Thieme 
'In mijn leven ben ik getransformeerd van een theeproever die leerde over het belang van water in een Zuiver Water-ambassadeur met kennis van thee.
Mijn aanvankelijke passie was het laten opbloeien van de 5000 jaar oude theecultuur. Met behulp van echt zuiver water heb ik daar een bijdrage aan mogen leveren.
Hieruit is mijn huidige missie 'Echt Zuiver Water voor iedereen' voortgevloeid.'

Foto:
Thee laat zien/ervaren hoe groot de verschillen zijn tussen met allerhande stoffen 'belast' leidingwater, flessenwater en thuis optimaal (na)gezuiverd leidingwater. (Foto boven: Sjoerd Jan Drenth)

Op de foto van links naar rechts:
Pure zwarte thee -zonder toegevoegde smaakstoffen- bereid met: Papendrechts leidingwater, onthard Papendrechts leidingwater, Evian, Bar-le-Duc, Spa Reine( blauw) en (thuis) optimaal (na)gezuiverd leidingwater.
Let ook op het kleurverschil tussen de infusies (de getrokken theeblaadjes) van de linkler vier en rechter twee koppen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.