Niet èèn band is hetzelfde op het 45e tuin feest van Elektra

05 augustus 2015
Niet èèn band is hetzelfde op het 45e tuin feest van Elektra

SLIEDRECHT - Hans Dulfer viert donderdagavond 28 mei zijn 75e verjaardag in de Amsterdamse Melkweg en het feit dat hij al zestig jaar saxofonist en bandleider is. Ruim drie weken later, op zaterdag 20 juni, treedt hij samen met New Band op in Sliedrecht. Niet op een jazzpodium, maar op het jaarlijkse Tuinfeest van Elektra. ,,Een goed voorbeeld van de verbreding waar we elk jaar naar op zoek zijn. Het ene jaar lukt dat wat beter dan het andere jaar. Dit jaar is er een enorme variatie. Niet één band is hetzelfde.”

Door Erik de Bruin

Vijf man, figuurlijk met de armen over elkaar. Allen hebben een aandeel gehad in de programmering van het 45e Tuinfeest, dat al rond is, al wordt de exacte line-up in een later stadium bekendgemaakt. Een beetje achterover leunen/chillen is er nu wel bij want ze hebben de afgelopen maanden gezwoegd om met het minimale budget dat ze tot elk jaar tot hun beschikking hebben (afkomstig uit de barinkomsten bij optredens in Elektra) het maximale resultaat te behalen. ,,Daarbij scheelt het dat we met Arie iemand in ons midden hebben die over misschien wel de grootste muziekcollectie in Sliedrecht beschikt en een neusje heeft voor talent”, zwaait Roland Verhoef zijn collega-programmeur Arie van Willigen lof toe. ,,Dan nog is het geluk hebben, hoor”, haakt Chris Both in. ,,Acht van de tien keer hoor je Nee. So be it. We zijn een klein festival. Ze zeggen Ja als het in hun schema past.” Dat geldt onder andere voor Truckfighters. Alhoewel, in het schema … Jeroen Loeve: ,,Vrijdags spelen ze in Frankrijk en op zondag in Bulgarije. Een optreden in Nederland kon er net tussen. Dat bedoelt Chris met geluk hebben. Anders was het nooit gelukt. Er zat een dag tussen en je wilt toch spelen op zaterdagavond. Zulke bands (Truckfighters komt uit Zweden, red.) reizen zigzaggend door Europa. Het moet maar net in hun tour passen.” Roland: ,,Vergis je niet, hè? Die gasten boek je niet zomaar. Het is een grote vis. In Frankrijk spelen ze op het grootste rockfestival en ze hebben bijvoorbeeld ook op Pukkelpop en Paaspop gestaan.” De ‘vangst’ van internationale namen hoort bij de status van het Tuinfeest. Chris: ,,Dat zoiets in Sliedrecht kan, is toch wel bijzonder, vind ik. Zeker als je bedenkt dat Sliedrecht in feite maar een klein dorp is. Daar mogen we best trots op zijn.”

‘Innoveren’
Dat er ook kritiek is op het Tuinfeest, dat, zo kwam onlangs tot uiting tijdens een gemeenteraadsvergadering, niet in een ieders straatje past, nemen ze voor lief. ,,In die zin dat we er elk jaar naar streven om een festival te organiseren dat voor een breed publiek toegankelijk is dat je niet in een hokje kunt duwen”, aldus Jeroen. ,,Een Heavy Metal-festival is het zeker niet. Wat het wel is, laat zich moeilijk omschrijven.” ,,Een alternatief poppodium met een vuil randje”, lacht Chris. ,,Dat is denk ik een goede omschrijving. Wat Roland al zei: Niet één band is hetzelfde.” ,,Soms is een optreden best stevig (Powder for Pigeons knalt bijvoorbeeld alle kanten op), de andere keer eerder lief en zweverig. We hebben allemaal onze eigen muzieksmaak en weten wat bij het festival past. Wat aanslaat bij het publiek.” ,,Dat hoofdzakelijk uit Sliedrecht komt. Ik denk toch wel tachtig procent”, aldus Jeroen Siebeling, die spreekt van een familiefeest. ,,Op het Tuinfeest kom je bezoekers van alle leeftijden tegen.” Roland: ,,Lang niet iedereen komt specifiek voor de muziek, maar voor de sfeer en omdat het een soort reünie is.” ,,Maar je wil ze ook niet wegjagen ha ha …. . Zonder gekheid, we houden van variatie en innoveren. Hans Dulfer is daar een goed voorbeeld van. Een bekende naam, muziek die afwijkt van wat mensen van ons gewend zijn. Om die reden geen headliner, maar wel iemand die we graag boeken.”

‘Compacter’
Truckfighters (de headliner), Hans Dulfer en Powder for Pigeons, dat wordt gevormd door een mannelijke gitarist en vrouwelijke drummer uit Australië die drie maanden per jaar in Berlijn wonen, passeerden al de revue. Sitebezoekers die zaterdag 20 juni hebben omcirkeld in hun agenda kunnen ook googlen op The Swampys en Yawns (beide uit België) en de Nederlandse bands Black Bottle Riot en Stillwave. ‘Talentenjager’ Arie heeft hoge verwachtingen van laatstgenoemd drietal, dat post-punk ten gehore brengt. ,,Het zijn jonge gasten die zich snel ontwikkelen en echt kunnen doorbreken.” ,,Het zou niet voor het eerst zijn dat wij ze dan al een keer hebben geboekt. Vóór de grote doorbraak. Bij Triggerfinger is dat ook gebeurd. Een aantal jaren voordat iedereen ze kende, speelden ze in Elektra”, aldus Jeroen Loeve, die uitlicht dat het festivalterrein compacter is dan voorgaande jaren. ,,Het podium staat wat minder ver weg. Behalve het creëren van een sfeerverhogend effect heeft dit ook te maken met de bebouwing in de nabijheid van het Tuinfeest.”
Van links naar rechts Jeroen Loeve, Roland Verhoef, Arie van Willigen, Chris Both en Jeroen Siebeling, allen al vele jaren betrokken bij de programmering van het Tuinfeest, dat ze omschrijven als een alternatief poppodium met een vuil randje, voor een breed publiek.

Op de foto van links naar rechts Jeroen Loeve, Roland Verhoef, Arie van Willigen, Chris Both en Jeroen Siebeling, allen al vele jaren betrokken bij de programmering van het Tuinfeest, dat ze omschrijven als een alternatief poppodium met een vuil randje, ,,Voor een breed publiek. Het is een familiefeest.”
 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.