Pelikaan pakt tijdig een overwinning

17 februari 2014 door Hennie van der Zouw

ZWIJNDRECHT - De wind speelde een belangrijke rol in de wedstrijd van Pelikaan - Klundert. Wat Klundert voor de rust met de wind in de rug niet gelukte, gelukte Pelikaan in de tweede helft wel, namelijk de wind  als een goede bondgenoot gebruiken.  Klundert dat op een aantal plaatsen een paar technisch vaardige spelers had, probeerde met aanvallende acties de Pelikaanverdediging onder druk te zetten, maar dit leidde eigenlijk niet tot echte scoringskansen.

De verdediging van Pelikaan stond als een huis en gaf weinig kansen weg. De andere mogelijkheid voor Klundert had kunnen zijn  om vanuit de tweede lijn, met een stormachtige wind in de rug, afstandsschoten af te vuren op Pelikaan doelman Rik Pomp. Ook dit gelukte Kundert  niet, ook omdat er redelijk goed druk werd gezet op de speler in balbezit. Na twintig minuten werd Erwin van Dis het geel voorgehouden voor een ietwat stevige, maar ”sportieve” overtreding.  Bij een gelijksoortige overtreding op linksbuiten Manucho Adelino, liet de scheidsrechter echter doorspelen.

De scheidsrechter had vandaag zijn dag kennelijk niet, want naar beiden zijde floot hij erg discutabel op sommige momenten. Een Klundert verdediger liet zich de bal ontfutselen door Lerry Overgaauw die iets te veel tijd nodig had om gevaar te stichten. De belangrijkste vraag voor Pelikaan in de rust was hoe te spelen met de wind in de rug?

Reeds na twee minuten in de 2e helft kreeg Pelikaan een vrije trap te nemen die door Alex de Jong op het hoofd van Randy Kroos werd gelegd, maar die kopte helaas net naast. Daarna nam Klundert enige tijd het initiatief en drong Pelikaan terug. Na één uur, werd er gewisseld, een aanvaller voor een aanvaller, en kort daarop kwam de 1 - 0 tot stand. Randy Kroos worstelde zich door de Klundert verdediging en scoorde met een strak schot.

Twee minuten later werd het zelfs 2 - 0,  Manucho Adelino soleerde door de  verdediging en omspeelde de keeper op fraaie en beheerste wijze.  Het zelfvertrouwen van Pelikaan groeide en het samenspel kreeg nadrukkelijk de overhand, terwijl er bij Klundert iets knakte. Enkele schoten van Lerry Overgaauw werden vakkundig gekeerd.

Erwin van Dis die steeds meer in de voorste linie opdook, gaf een prima voorzet op Manucho Adelino die fraai de 3 - 0 aantekende. Met nog één kwartier te gaan werden verse krachten ingebracht. Een fel door zettende Erwin van Dis werd door Klundert doelman, in de ogen van de scheidsrechter, onreglementair ten val gebracht. De “gekregen” strafschop werd ook door Erwin van Dis onberispelijk ingeschoten, waarmee hij de eindstand op 4-0 bracht. Waarom kon Klundert niet profiteren van het windvoordeel en Pelikaan wel?

Pelikaan heeft een redelijk tot goede verdediging en dat geeft vertrouwen. Daarnaast is het combinatie vermogen beter verzorgd, kortom in de breedte  heeft Pelikaan wat meer kwaliteit voorhanden. Door deze verdienstelijke overwinning werd een plaats in de middenmoot gehandhaafd. Man of the match was Manucho Adelino die op zijn nieuwe schoenen een prima wedstrijd speelde, constant dreiging had en tweemaal scoorde.