donderdag 6 mei 2021

Alles over De Drechtsteden

Kunstenaar Henk van Dalen in nieuwe expositie VAN BINNENUIT

4 mei 2016

ZWIJNDRECHT -  De Dordtse kunstenaar Henk van Dalen (1951) exposeert van 8 mei tot en met 24 juni in KunZt (gevestigd in het Oude Raadhuis van Zwijndrecht). De tentoonstelling 'VAN BINNENUIT' laat een overzicht zien van zijn werk: tekeningen, gemengde technieken op papier, foto's, ruimtelijke opstellingen en objecten.

In zijn kunst laat Henk van Dalen zich beïnvloeden door het landschap van de Biesbosch en haar wonderbaarlijke natuur. Vanuit een veelzijdig gebruik van materialen en gemengde technieken, wordt door Van Dalen op het platte vlak of objectmatig, maar ook middels ruimtelijke opstellingen, zijn spiritueel-filosofische overdenkingen tot poëtische verbeeldingen gebracht. Met name de concepten 'Vergankelijkheid', de 'Cyclus van Leven en Dood' en de 'Kosmische Eenheid van Alles' zijn belangrijke thema's in zijn werk.

Kindertijd
Al sinds zijn kindertijd is het tekenen voor Van Dalen een belangrijke wijze van uitdrukking. Het is een eerste uiterlijke vorm als weergave van zijn innerlijke ervaringen opgedaan tijdens zwerftochten door de Biesbosch. Door de tijd heen vond het tekenen vanzelf haar weg in een meer ruimtelijke zin en ontstonden objecttekeningen en installatieachtige opstellingen. Tussen de jaren 2000 en 2005 ontstonden reeksen nachtfoto's, die hij speciaal – en zo mogelijk- elke maand van het jaar maakte, gedurende "vollemaan-nachten", in de polders en grienden en langs de rivieren en kreken rondom Dordrecht.

Selectie uit rijke oeuvre
Voor de expositie 'VAN BINNENUIT' heeft Van Dalen een selectie gemaakt uit zijn rijke oeuvre. Onder andere tekeningen op krantpapier, papiergravures, installaties, collages en foto’s van zijn atelier werpen een blik op de organische ontwikkeling van zijn kunst. Daarbij biedt het de bezoeker vooral een visuele reis door de thema's en concepten die als belangrijke inspiratie bron dienen voor Henk van Dalen.   

De tentoonstelling wordt op 8 mei 2016 om 15.00 uur officieel geopend door Piet Augustijn, oud-conservator hedendaagse kunst Gorcums museum (Gorinchem) en wethouder Jolanda de Witte.

De expositie van Henk van Dalen is geopend voor publiek van woensdag 11 mei tot en met vrijdag 24 juni. De openingstijden zijn op woensdag-, donderdag- en vrijdagmiddag tussen 13.30 uur en 16.30 uur en op zondag tussen 13.30 uur en 16.30 uur. De ingang van de expositieruimte is gelegen aan de Burgemeester de Bruïnelaan 45 in Zwijndrecht.

Lees meer over:

expositie tentoonstelling
Deel dit bericht met je vrienden!