donderdag 20 januari 2022

Alles over De Drechtsteden

Proeverijen met echte Boerenkaas bij Jumbo Slangenburg

22 oktober 2015 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Zuivel is voedzaam, natuurlijk en lekker. Dat zijn drie redenen om elke dag zuivel te eten of te drinken. Met boerderijzuivel is er nog een extra reden om zuivel te eten of te drinken en dat is de boerderij en het verhaal dat de boer en de boerin te vertellen hebben. Want boerderijzuivel wordt echt op de boerderij gemaakt, met de melk van de eigen koeien. Bij de Jumbo aan Slangenburg 5 in Dordrecht proef je vrijdag 30 en zaterdag 31 oktober Boerenkaas die echt op de boerderij gemaakt is.

Traditie
Al eeuwenlang wordt er op de boerderij zuivel gemaakt van de melk van de eigen koeien, schapen en geiten. Steeds meer boeren zijn in de loop van de tijd hun melk gaan leveren aan de zuivelfabrieken. Nu zijn er nog maar 371 van de in totaal 20.000 boeren met melkvee die de melk op hun eigen boerderij verwerken tot zuivel, 230 daarvan maken nog de Echte Boerenkaas. Boerenkaas is door de Europese Unie beschermd en erkend als een Gegarandeerde Traditionele Specialiteit. Dat betekent dat niet zomaar alle kaas Boerenkaas genoemd mag worden. Alleen kaas die echt op de boerderij is bereid, met de verse, rauwe melk afkomstig van de eigen veestapel, mag Boerenkaas heten. Als je Boerenkaas koopt, weet je dus zeker dat je kiest voor een specialiteit.

Afkomstig van één boerderij
Er is steeds meer behoefte aan eerlijke informatie over waar ons eten vandaan komt en hoe het bereid is. Bij Boerenkaas en bij zuivel met het keurmerk voor Echte Boerderijzuivel is de herkomst steeds te herleiden tot één specifieke boerderij. Je weet dus precies welke boer en boerin de Boerenkaas, boerenyoghurt en andere zuivelproducten gemaakt hebben. Op de zuivelboerderij is de gehele keten, van melkvee tot eindproduct, in één hand en volledig transparant. Echte Boerenkaas en andere zuivel met het keurmerk voor Echte Boerderijzuivel is te koop in boerderijwinkels, in speciaalzaken, op markten en in supermarkten. Ook in de horeca en in bedrijfsrestaurants kiest men steeds vaker bewust voor deze pure producten.

Echte Boerenkaas: proef de pure smaak
Om meer bekendheid te geven aan Boerenkaas, is er - speciaal in het kader van Oktober Boerenkaasmaand - op vrijdag 30 en zaterdag 31 oktober een proeverij bij Jumbo aan Slangenburg 5 in Dordrecht. Kom tussen 10.00 en 17.00 uur naar de winkel en proef Boerenkaas in een aantal verschillende leeftijdsvarianten. De Boerenkaas die je hier proeft is gemaakt door de familie Verhoef in Nieuwerbrug. Bezoekers krijgen leuke receptkaarten mee met een lekker recept en een verwijzing naar de website www.boerderijzuivel.nl voor meer informatie en recepten.

Boek een gratis Boerderij-Beleving op www.boerderijzuivel.nl
Omdat je nergens beter kunt ontdekken wat Echte Boerderijzuivel is dan op de boerderij, heeft de Bond van Boerderij-Zuivelbereiders een speciaal programma ontwikkeld: Boerderij-Beleving. Lees er over op de speciale uitnodigingskaart en op de receptkaarten die verkrijgbaar zijn bij de proeverij. Een Boerderij-Beleving boek je gratis op www.boerderijzuivel.nl en is een leuk, lekker en leerzaam uitje voor ouders (of opa’s en oma’s) met hun (klein-)kinderen.

EU-campagne
De proeverijen, receptkaarten, Boerderij-Belevingen en Nederlandse website maken deel uit van een campagne van boerderijzuivelbereiders in Ierland, Duitsland en Nederland. Met de campagne willen de boeren de bekendheid van echte boerderijzuivel stimuleren. De Europese Unie ondersteunt deze campagne. Voor meer informatie: www.discoverfarmhousecheese.eu.

Lees meer over:

proeven jumbo kaas boerenkaas
Deel dit bericht met je vrienden!