vrijdag 30 oktober 2020

Alles over De Drechtsteden

Filterunits houden stenen op hun plaats

17 oktober 2014 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Betere bescherming kademuur. De gemeente Dordrecht heeft vrijdag 17 oktober filterunits geplaatst bij het Damiatebolwerk. Met deze kunststof netten vol stenen wordt de kademuur beschermd. De normale wijze van steenbestorting werkt op deze plaats niet goed vanwege de hevige stroming en golfslag, onder meer veroorzaakt door het drukke scheepvaartverkeer.

In 2009 is de kademuur van het Damiatebolwerk grootscheeps gerenoveerd. De 99 jaar oude kademuur vertoonde scheuren. De renovatie was een flinke klus, met onder meer een nieuwe damwand en nieuwe steenbestorting. Bij inspectie in 2014 bleek deze steenbestorting al weer grotendeels weggespoeld. De nu gekozen oplossing, een zeer sterk synthetisch net, waardoor de stenen op hun plaats blijven liggen, is in 1987 voor het eerst toegepast in Japan.

Dichtregel
Wethouder Piet Sleeking heeft gisteren de eerste filterunit geplaatst. ,,Ik verwacht dat de stenen wie nu storten hier heel lang liggen. We hoeven ze dus ook niet terug te plaatsen over enkele jaren. En daarmee kom ik natuurlijk op die prachtige dichtregel van wijlen Jan Eijkelboom, onze eerste Stadsdichter, die op de kade boven de stortstenen is vereeuwigd: ‘Wat blijft komt nooit terug’

Lees meer over:

kademuur filterunit
Deel dit bericht met je vrienden!