donderdag 28 oktober 2021

Alles over De Drechtsteden

Overdracht adoptie Joods Monument

11 september 2012

DORDRECHT - In aanwezigheid van burgemeester A.A.M. Brok zal op woensdag 12 september om 10.15 uur de overdracht plaatsvinden van de adoptie van het Joods Monument.

Het monument staat in de hal van het Stadhuis met daarop de namen van 221 Joodse Dordtenaren die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgebracht in concentratiekampen. Het monument – onthuld op 12 september 1989 – is voorzien van een Hebreeuwse tekst, die vertaald in het Nederlands zegt: “Je moet het je kinderen vertellen”.

Het monument is geadopteerd door het Johan de Witt-gymnasium. Bij het begin van het nieuwe schooljaar treedt een nieuwe groep leerlingen aan, die de adoptie van het monument overneemt van de oude groep. In dat jaar verdiepen de leerlingen zich in het bijzonder in de Tweede Wereldoorlog, de Joodse gemeenschap in Dordrecht en wat de betekenis van het verleden is voor het heden en de toekomst.

Het monument is een ontwerp van beeldend kunstenaar Jurriaan Schrofer (1926 – 1990). Particulieren, bedrijven, instellingen en de gemeente Dordrecht gaven hem opdracht een monument te ontwerpen ter herinnering aan de deportatie van de Joodse Dordtenaren in de jaren 1940 – 1945.
 

Lees meer over:

monument overdracht adoptie joods
Deel dit bericht met je vrienden!