ASWH ruim langs XerxesDZB

16 april 2012

HENDRIK IDO AMBACHT - ASWH heeft zatermiddag op eigen veld een prima zege geboekt op XerxesDZB. De sterke Rotterdammers, die nog goed meededen in de strijd om de derde periode, werden door ASWH ruim geklopt: 4-1. Een eindstand die wel wat geflatteerd was, want met name in de openingsfase ontsnapte ASWH diverse keren aan een achterstand. Het team van trainer Ron Timmers sloeg in de slotfase echter hard toe en voegde zo drie punten toe aan het totaal.

Vooraf leek spektakel gegarandeerd, want de wedstrijd van vanmiddag was een ontmoeting tussen de twee productiefste ploegen van de afdeling. Dat spektakel kwam er ook, maar in de beginfase kwam dit volledig van de bezoekers. In de kenmerkende offensieve speelstijl, waarin direct de snelle en door elkaar bewegende voorwaartsen worden gezocht, gaf XerxesDZB direct vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Van der Roest gelijk vol gas. Binnen de minuut kon topscorer Serginio van AxelDongen al alleen richting het ASWH-doel, maar de Dordtenaar gaf gelukkig een te scherpe breedtepass, waardoor ASWH aan een vroege achterstand ontsnapte. Het bleek het startschot van een serie kansen en mogelijkheden. De Ambachters haalden diverse keren opgelucht adem, want XerxesDZB bleek vooral dreigend en voor de goal uiteindelijk weinig effectief.

Na iets meer dan twintig minuten ondernam Michael van Dommelen de eerste serieuze doelpoging namens ASWH, toen hij na een sliding van Ebu Öztürk in balbezit kwam. De spits moest echter net iets te ver naar de buitenkant, waardoor hij vanuit een lastige positie over het doel schoot. Vier minuten later was het wel raak. Een vrije trap van Mels van Driel werd weggewerkt en belandde voor de voeten van Ebu Öztürk. De Dordtenaar probeerde het met een boogbal, maar de lat voorkwam een doelpunt. Michael van Dommelen was echter alert en benutte de rebound. Zo stond ASWH ineens voor.

Die voorsprong leken de Ambachters mee de rust in te nemen, maar vijf minuten voor tijd kreeg XerxesDZB een strafschop. Waar de Rotterdammers al eerder een penalty claimden na een valpartij van Kevin Vermeulen, besloot Van der Roest nu wel naar de stip te wijzen. Mitchell van Esveld bracht zijn tegenstander in de hoek van het strafschopgebied uit balans en natuurlijk ging de aanvaller van Xerxes gretig naar het gras. Andrew Dias d'Ullois ontfermde zich over dit karwei en schoot de 1-1 achter Jordy van de Corput. Zo gingen beide teams dus met een gelijke stand rusten en daar mocht ASWH gezien de openingsfase niet ongelukkig mee zijn.

Na rust een ander beeld. ASWH kreeg steeds meer controle, mede doordat het Xerxes nu iets anders bestreed. De krachten leken ook steeds meer weg te vloeien bij de Rotterdammers. Wel moest Jordy van de Corput nog eens reddend handelen op een schot van Vinicus Bongaertz, die snel was uitgebroken na nota bene een hoekschop voor ASWH. Even later redde Van de Corput na een hoekschop voor XerxesDZB nogmaals en samen met zijn defensie bleef hij bij een ouderwetse scrimmage op de been.

Daarna was het eigenlijk wel gebeurd met de dadendrang van XerxesDZB en was het juist ASWH dat gevaarlijker werd. Een voorzet van Josiemar van de Werp kon maar net verwerkt worden en in de nastoot zocht Ferry van Lare het doel te hoog. Ook Ricardo Danning zag een inzet gestopt worden en doelman Marcel van Staaijeren had ook een antwoord op een schot van Josiemar van de Werp. Een kwartier voor tijd kwam ASWH wel op voorsprong. Een hoekschop van Alexander van Dommelen werd door Ferry van Lare prima binnen gekopt. Alweer het zevende doelpunt van de aanvoerder, die ASWH daarmee op het juiste spoor zette.

Vier minuten later koos XerxesDZB-verdediger Mike Navajas Sanchez een te moeilijke oplossing in zijn eigen strafschopgebied, die hij slechts kon corrigeren met een veel te harde tackle op Alexander van Dommelen. Van der Roest was resoluut en legde de bal op de stip. Specialist Mels van Driel meldde zich en schoot opnieuw raak: 3-1. Met nog tien minuten te spelen leek ASWH toen een gewonnen wedstrijd te spelen. Het geloof bij XerxesDZB was wel verdwenen en een vierde Ambachtse treffer hing in de lucht. Invaller Elvis Versluis was na goed combinatiewerk tussen de gebroeders van Dommelen al eens dichtbij en had in de slotminuut wel succes. Versluis ging de combinatie aan met Alexander van Dommelen en schoot de bal prima in de verre hoek.

Zo won ASWH uiteindelijk ruim met 4-1.