ASWH op de drempel van nacompetitie

06 mei 2013 door Hennie van der Zouw

HENDRIK IDO AMBACHT - ASWH staat op de drempel van de nacompetitie. De Ambachters wonnen dankzij een goede tweede helft zaterdag bij Heinenoord (1-3) en blijven daardoor tweede in de hoofdklasse B.

De eerste helft was weinig onderhoudend en werd in een laag tempo afgewerkt. ASWH was daardoor niet bij machte om echt gevaarlijk te worden. Wat dat betreft was de thuisploeg aan de overzijde dreigender. Na een balletje door het centrum kreeg Toine van den Berg bijvoorbeeld een goede schietkans, maar zijn inzet miste kracht en dus kon Jordy van de Corput redding brengen. Dat deed de doelman ook op een geplaatste vrije trap van Mitch Fransen en een inzet van de opgekomen rechtsback Anthal van den Berg. Namens ASWH was op dat moment eigenlijk alleen Alexander van Dommelen gevaarlijk geweest, toen hij knap wegdraaide bij zijn tegenstander en op doel mikte. Met een katachtige reflex voorkwam keeper Christian van Wijngen een treffer.

Trainer Ron Timmers greep in door Ferry van Lare en Mels van Driel van positie te laten wisselen. In het tweede deel van de eerste helft werd ASWH wel wat sterker. Ook nu bleven echte kansen toch uit. Alleen Michael van Dommelen kreeg een prima kans om te scoren, maar hij kwam na een afgemeten voorzet van broer Alexander net niet helemaal goed uit met zijn passen en moest daardoor de bal ineens op de rechterschoen nemen. Zijn poging eindigde uiteindelijk hoog over. De eerste helft ging dan ook voorbij zonder treffers.

Everton Pires Tavares verscheen vervolgens aan de aftrap voor de tweede helft. Paul Scheurwater bleef achter in de kleedkamer. ASWH begon met een goede aanval waaruit Mels van Driel op doel schoot. Zijn inzet werd geblokt, kwam nog voor de voeten van Alexander van Dommelen, maar ook diens poging kon net worden gestopt. Kort daarna ging het fout in de Ambachtse defensie. Na een diepe bal wilde Ferry van Lare terug koppen op Jordy van de Corput. De aanvoerder van ASWH raakte de bal echter niet hard genoeg, waarna Mitch Fransen er tussen kon komen. De topscorer van Heinenoord schoot vervolgens de 1-0 achter Van de Corput. Een tegenvaller voor ASWH, dat zich echter vrij snel herpakte. Bij een Ambachtse aanval leek Everton Pires Tavares in kansrijke positie te komen, maar een verdediger van Heinenoord beroerde de bal met de arm. Scheidsrechter Pijpers gaf aanvankelijk een achterbal, maar de grensrechter had wel gezien dat er hands was gemaakt en na kort overleg wees de leidsman alsnog naar de stip. Specialist Mels van Driel klaarde ook nu het klusje en zo was het 1-1.

ASWH kreeg nu de smaak te pakken. Er kwamen nu ook kansen. Michael van Dommelen tikte bijvoorbeeld net naast na een voorzet van Everton Pires Tavares. Kort daarna bracht Marco de Borst de bal na een aanvankelijk afgeslagen aanval weer in. Michael van Dommelen kon het speeltuig meenemen en ging alleen door naar doelman Van Wijngen. Hij rondde keurig af en bracht ASWH op 1-2. Drie minuten later kon de topscorer van ASWH weer juichen. Nu ging er prima voorbereidend werk van broer Alexander aan vooraf. Die gaf vanaf de linkerflank een voorzet op maat, die door Michael van Dommelen in de hoek werd geknikt: 1-3. Voor Michael van Dommelen doelpunt nummer achttien, voor Alexander assist nummer tien.

ASWH nam dus drie belangrijke punten mee uit Heinenoord en kan zich volgende week thuis tegen XerxesDZB verzekeren van deelname aan de nacompetitie. Een gelijkspel is dan voldoende. Eventueel zou een kleine nederlaag ook kunnen volstaan, maar daar moet de ploeg het maar niet op aan laten komen. Eerst wacht dinsdag echter nog een mooie uitdaging, namelijk de halve finale van de districtsbeker. Hoek komt dan naar sportpark Schildman.