Gemeente over bedrijventerrein Antoniapolder: 'Samenwerking als fundament'

15 januari 2019 door Hennie van der Zouw
Gemeente over bedrijventerrein Antoniapolder: 'Samenwerking als fundament'

HENDRIK-IDO-AMBACHT - In bedrijventerrein Antoniapolder, tussen Veersedijk en de Noord, is ook vorig jaar veel werk verzet. Inmiddels zijn de werkzaamheden in de Antoniapolder vrijwel afgerond.

Al enige weken rijdt het verkeer over de nieuwe rijbanen alsof het nooit anders geweest is. Tijd voor een terugblik vindt de gemeente Ambacht: 'wat hebben we gedaan en waarom deden we dat?'

In grote lijnen
"De eerste grote stap was het verplaatsen van de Waterbushalte enkele jaren geleden", vertelt gemeentelijk projectleider William Allen. "Daarop volgde het doortrekken tot aan Noordeinde van de Antoniuslaan, die daarna de naam Teunis Stooplaan kreeg. Andere grote projecten waren de herinrichtingen van de Nijverheidsweg en een deel van de Veersedijk, de verhuizing van tankstation De Haan en, als sluitstuk, de herinrichting van Noordeinde tot aan de N915."

Waarom deden we al die dingen?
"Hendrik-Ido-Ambacht groeit al jaren en daarmee ook het verkeer. De verplaatsing van de Waterbushalte was nodig om de bereikbaarheid van de Waterbus en dus Hendrik-Ido-Ambacht te verbeteren", legt William uit. De groei van het wegverkeer had ook gevolgen voor de Nijverheidsweg: "Die was in de nabije toekomst niet langer geschikt om het verkeer van en naar de A515/N915 te verwerken. Daarom besloot de gemeente een aantal jaar geleden om een nieuwe ontsluitingsweg, Noordeinde, aan te leggen."

Noordeinde, Nijverheidsweg en Veersedijk
"Om het verkeer uit en naar Hendrik-Ido-Ambacht goed aan te laten sluiten op Noordeinde werd de Antoniuslaan, nu Teunis Stooplaan, doorgetrokken tot Noordeinde", zegt William. "Hierna richtten we de Nijverheidsweg en een deel van de Veersedijk opnieuw in, die zijn nu bedoeld voor bestemmingsverkeer. Het laatste grote project was het opnieuw inrichten van Noordeinde tussen Nijverheidsweg en N915. Daarmee is Noordeinde nu echt helemaal de doorgaande weg." Zit het werk er nu helemaal op? "Nee, bijna. Binnenkort verleggen we nog het fietspad bij de Havenkade. Dan sluit dat niet meer op het kruispunt met de N915, maar op Noordeinde aan. Dat maakt de aansluiting overzichtelijker."

Wie waren erbij betrokken?
Het grootste deel van de werkzaamheden in de Antoniapolder werd uitgevoerd door een Bouwteam, wat is dat? "Een Bouwteam is een samenwerkingsverband tussen gemeente en aannemer", licht de projectleider toe: "Ons bouwteam werkte intensief samen met inwoners en bedrijven in de Antoniapolder. Zo stelden we gezamenlijk ontwerpen op in participatietrajecten. Ook de fasering van de werkzaamheden bepaalden we in samenspraak met de omgeving.”

Rotonde
De rotonde Nijverheidsweg, Veerweg en Noordeinde is niet lang geleden aangelegd. Waarom moest die nu al worden aangepast? "Die rotonde is inderdaad niet heel oud en ik kan me voorstellen dat mensen het vreemd vinden dat die nu al aangepast werd, maar 6 jaar geleden wisten we als gemeente nog niet of de Antoniuslaan wel doorgetrokken kon worden", verduidelijkt William. "Die rotonde is toen dus voor een andere situatie ontworpen en aangelegd. We hebben bij de reconstructie van de rotonde zo veel mogelijk onderdelen hergebruikt, zoals de fundering en onderlagen van het asfalt."

Hoe lang kan Noordeinde nu mee?
"Met de nieuwe inrichting gebruiken we de beschikbare ruimte die we hebben maximaal. Extra rijstroken of fietspaden kunnen er niet komen, omdat Noordeinde naast een waterkerende dijk ligt", verklaart William. "We hebben echt ons best gedaan om Noordeinde zo in te richten dat het verkeer goed kan doorstromen, maar natuurlijk hebben we geen invloed op wat er verderop gebeurt. Een incident op de A15, de Brug over de Noord die openstaat, daar kunnen we in Ambacht niets aan doen, maar het heeft hier wel gevolgen. Ook wij weten niet precies hoe het wegverkeer zich ontwikkelt, maar qua techniek kan de infrastructuur zeker 20 jaar mee."

Wat vond je het meest bijzonder?
"Voor onze regio is de manier van werken in bouwteams redelijk uniek. En de goede samenwerking met de Ambachtse ondernemers, die vind ik persoonlijk heel gaaf", straalt William. "Toch ben ik wel zo realistisch om te weten dat niet iedereen tevreden is met de nieuwe situatie. Ook moeten mensen vaak even wennen aan een nieuwe situatie. Maar over de uitvoering van de werkzaamheden heb ik alleen maar positieve geluiden gehoord. Waar ik het meest trots op ben? In het collegeprogramma 2014-2018 stond onder meer dat we zouden zorgen voor vrijliggende fietspaden langs drukke wegen, goede infrastructuur en ontsluiting van bedrijventerreinen en de revitalisering van bedrijventerrein Antoniapolder middels een kwaliteitsimpuls. Ik ben er trots op dat we daar met deze projecten en samen met de gevestigde bedrijven een grote bijdrage aan hebben geleverd.”

Bron foto: Google Streetview

Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.