Fanfareconcert 2.0: Try-out concert Soli Deo Gloria en Slikkerveer op zaterdag 4 juli

29 juni 2015 door Hennie van der Zouw
Fanfareconcert 2.0: Try-out concert Soli Deo Gloria en Slikkerveer op zaterdag 4 juli

ALBLASSERDAM - Liefhebbers van fanfare muziek in optima forma doen er verstandig aan om zaterdag 4 juli een bezoekje te brengen aan de Ontmoetingskerk (Blokweerweg 75) in Alblasserdam. Vanaf 20.00uur geeft Chr. muziekvereniging “Soli Deo Gloria” Alblasserdam in samenwerking met het fanfareorkest van muziekvereniging “Harmonie Slikkerveer” een try-out concert van het concoursprogramma waar beide verenigingen dit jaar hard aan werken.

De toegang voor dit concert is gratis.
Wie fanfaremuziek enkele associeert met marsen op de straat komt deze avond voor een verrassing te staan. Beide vereniging die een goede band met elkaar hebben komen op concoursen uit in de 2e divisie. Dit is de op 1 na hoogste divisie voor de amateur orkesten. Het programma bestaat dan ook voornamelijk uit concourswerken die de beide verenigingen in het najaar van 2015 voor een jury willen laten beoordelen en waar onder leiding van dirigent Jurgen Nab al maanden aan gewerkt wordt.

Soli Deo Gloria
Christelijke muziekvereniging Soli Deo Gloria Alblasserdam start het programma zaterdag en zal naast het beoogde inspeelwerk 2 werken ten gehore brengen:  In 1971 componeerde Meindert Boekel het werk Three Motions. Dit jaar staat dit werk in de keuze lijst van verplichte werken voor concours. Soli heeft deze meesterlijke compositie die bestaat uit 3 delen ingestudeerd. Het werk bestaat uit een Maestoso ma moderato, Allegretto en tot slot een deel genaamd Allegro vivace.

Hierna zal Soli het veel modernere werk Rubicon spelen.  Het stuk is geschreven door componist Bert Appermont in 2006.

De Rubicon is een rivier in noord-Italië die Julius Caesar met zijn leger overstak in 49 voor Christus, tegen de wil van de leiders van Rome in, die zijn macht vreesden. Een burgeroorlog volgde tegen rivaal generaal Pompeius Magnus, waarna Ceasar de macht greep als alleenheerser van Rome. “De Rubicon oversteken” is daarom een uitdrukking die aangeeft dat je een gevaarlijke, beslissende en onomkeerbare stap neemt.
Het werk Rubicon bestaat uit drie delen die dit belangrijke moment in de geschiedenis belichten.
Bijzonder aan Rubicon zijn de partijen voor de duduk (instrumentaal) en sopraan (zang). De zangpartij zal uitgevoerd worden door Manuela Fraikin.

Manuela Fraikin
De in Duitsland woonachtige Manuela Fraikin werd geboren in Rotterdam en heeft Alblasserdamse roots. Al heel vroeg won ze prijzen in verschillende wedstrijden in Nederland en ze was op de Nederlandse televisie te zien.  Manuela studeerde aan de Muziekacademie in Düsseldorf. In 2014 studeerde Manuela operazang aan de Academie voor Muziek en Theater in Leipzig.

Harmonie Slikkerveer
Sopraan Manuela Fraikin zal ook in het 2e gedeelte van het programma in actie komen. Het fanfareorkest van muziekvereniging Harmonie Slikkerveer. In het werk, “A Poem against war” zal zij eveneens de zangpartij voor haar rekening nemen. Componist Harrie Janssen componeerde in opdracht van Psalm 150 dit werk binnen het thema 'Leven in Vrijheid!' Harrie Janssen baseerde zijn werk 'A Poem against War' op het gelijknamige gedicht van de New Yorkse Karen Karpowich.

De muzikanten van Harmonie Slikkerveer besluiten hun optreden met de uitvoering van het werk “Jeu de Cuivre” van componist Henk van Lijnschoten. Het werk is absolute muziek, louter geschreven als een spel voor koper (Jeu de Cuivre), een stuk waar de kwaliteiten van een fanfareorkest in een overwegend speels stuk muziek aan hun trekken komen. De delen zijn: Marcia capriccioso, Koraal, Scherzo en tot slot Volksdans.
Beide orkesten staan onder leiding van dirigent Jurgen Nab. Meer informatie over dit concert is te vinden op www.sdgalblasserdam.nl

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.