donderdag 29 juli 2021

Alles over De Drechtsteden

Wonderen van licht:

Wonderen van licht:

26 oktober 2014
Van zondag 26 oktober 2014 tot en met zondag 22 februari 2015


In het kader van 40 jaar stedenband met het Duitse Recklinghausen opent het Dordrechts Museum op 26 oktober de tentoonstelling Wonderen van licht, ikonen uit Recklinghausen en Varna. Dankzij de levendige stedenband die Dordrecht heeft met Recklinghausen en Varna was het voor het Dordrechts Museum mogelijk uit de collecties van beide steden de mooiste en meest bijzondere ikonen te selecteren.

Het Ikonen-museum in Recklinghausen bezit de belangrijkste collectie Oost-Europese kerkelijke kunst buiten de orthodoxe landen. Deze collectie omvat meer dan 3000 ikonen uit Griekenland, Rusland en de Balkanstaten van de 13e tot de 19e eeuw. De ikonen uit het Archeologisch Museum in Varna stammen voornamelijk uit de Bulgaarse Renaissance (18e en 19e eeuw) en vertegenwoordigen op hun beurt een betekenisvolle periode binnen de orthodoxe wereld.

Door de totaal verschillende collecties van het Ikonenmuseum in Recklinghausen en het Archeologisch Museum van Varna naast elkaar te presenteren illustreert de expositie in Dordrecht de ontwikkeling van de wat statische Byzantijnse voorbeelden tot de vrijere en soms westers beïnvloede Russische ikonen en de zo karakteristieke eigenheid van de Bulgaarse iconografie met zijn kleurrijke ikonen. Het is voor bezoekers een unieke gelegenheid om enerzijds de verscheidenheid in de eenheid en anderzijds de overeenkomsten in de verschillen te ontdekken.

De tentoonstelling Wonderen van licht toont meer dan 75 ikonen waarvan een groot deel nog nooit eerder in Nederland te zien was.

Van 26 oktober 2014 t/m 22 februari 2015.

Bijschrift foto Wonderen van Licht:  H. Stephanus, de protomartelaar, Zacharias Tsanjuv (Trjavna, Bulgarije), 19de eeuw eitempera,  Regional Museum of History Varna

Info

Organisator:

Adres:

Telefoon:

E-mailadres:

Website:

Dordts Museum

Nieuwe Haven 30

+31 (0)78 770 5320

e.kara@dordrecht.nl www.dordrechtsmuseum.nl/
Deel dit bericht met je vrienden!