woensdag 14 april 2021

Alles over De Drechtsteden

Thema-avond De kunst van het verzamelen

29 augustus 2011
Van maandag 29 augustus 2011 tot en met maandag 29 augustus 2011
Van 19:00 uur tot en met 21:00 uur

Naar aanleiding van de tentoonstelling Verzamelaars in Dordrecht organiseert het Dordrechts Museum vandaag een speciale avond over De kunst van het verzamelen. Tijdens de thema avond gaan enkele prominente verzamelaars, zoals George Kremer en Alexander Strengers in gesprek met museumdirecteur Peter Schoon.

George Kremer, en zijn vrouw Ilone, behoren tot de belangrijkste verzamelaars van schilderijen uit de Gouden Eeuw. Zij bezitten werken van Rembrandt, Frans Hals, Aelbert Cuyp en Ferdinand Bol en lenen deze regelmatig uit voor tentoonstellingen. Alexander Strengers verzamelt hedendaagse kunst voor de bedrijfscollectie van de Nederlandse Bank. De sprekers zullen enkele belangrijke aankopen de revue laten passeren en gaan in op het specifieke van het verzamelen voor een privé-, bedrijfs- of museale collectie. Allen hebben een passie voor kunst, maar verzamelen ieder op hun eigen manier. Hoe stel je een verzameling samen? Welke keuzes moeten er gemaakt worden bij het aankopen van een nieuw werk? Waar worden de verschillende werken gevonden en gekocht? Deze en vele andere vragen komen aan bod. Aansluitend is er gelegenheid om een kijkje te nemen op de tentoonstelling Verzamelaars in Dordrecht in aanwezigheid van samensteller en conservator Sander Paarlberg.

Dordrecht is altijd een stad van verzamelaars geweest. In de fraaie nieuwe zalen van het museum is te zien dat particuliere schilderijenverzamelaars aan de basis stonden van de museumcollectie. Aan Leendert Dupper, Willem van Bilderbeek en Hidde Nijland dankt het museum onder andere de sterke collectie 19de-eeuwse schilderkunst met topstukken van Breitner, Weissenbruch en Toorop. Tegenwoordig wordt er nog steeds op hoog niveau verzameld in de stad. Ook dat is te zien op de tentoonstelling. Naast werken uit de collecties van Van Bilderbeek, Nijland en Dupper worden schilderijen van een zevental anonieme particuliere verzamelaars van nu getoond. Een van hen omschrijft zijn passie en de kunst van het verzamelen als volgt: “Verzamelen is aan de ene kant een groot geluk, aan de andere kant een aangename last, een plicht. Kunst kan je niet bezitten, je moet het verzorgen, koesteren: de juiste temperatuur, juiste vochtigheidsgraad en een lijst die past, bekroont. Maar schilderijen kunnen vreugde verschaffen, geluk, troost in melancholieke momenten en steeds weer wijzen op schoonheid, want alleen daar gaat het over: de schoonheid die de schilders zagen en die wij, door hun schilderijen steeds opnieuw kunnen zien.”

Kaarten kosten 7,50 euro (inclusief consumptie) per persoon. Aanmelden kan door een mail met uw gegevens te sturen onder vermelding van thema-avond 29 augustus ‘De kunst van het verzamelen’ .

Deel dit bericht met je vrienden!