woensdag 14 april 2021

Alles over De Drechtsteden

Concert Stefano Colletti

11 augustus 2011
Van donderdag 11 augustus 2011 tot en met donderdag 11 augustus 2011
Van 20:00 uur tot en met 00:00 uur

Vandaag bespeelt de Franse beiaardier Stefano Colletti de beiaard in de toren van de Grote Kerk. Het concert is het beste te beluisteren vanaf de bankjes aan het Maartensgat en op de Pottenkade. Ook in de toren kan men luisteren op de Kaapstandzolder. De toegang is gratis.

Stefano Colletti is directeur van de Franse Beiaardschool te Douai, waar hij ook de vaste bespeler is van de beiaard in het beroemde Belfort. Hij studeerde aan het conservatorium te Parijs en behaalde in 2002 het diploma compositie, met aantekeningen voor harmonie, contrapunt, fuga en orkestratie. Hij is een zeer verdienstelijk pianist en dat vertaalt zich hoorbaar in zijn beiaardspel. Het programma opent met twee werken van 'de rode priester' uit Venetië, Antonio Vivaldi.

U hoort een langzaam deel uit het concert voor viool en piccolo en een snel deel uit de bekende Vier Jaargetijden. Stefano heeft een persoonlijke voorkeur voor impressionistische werken. Dat blijkt niet alleen uit zijn voorliefde voor de werken van Debussy en Ravel, maar ook uit zijn eigen Sonatine voor beiaard. De Franse componist Philippe Rombi schreef de muziek bij de bioscoopfilm 'Bienvenue chez les Ch'tis'. Deze prachtige en komische familiefilm werd alleen in Frankrijk al door meer dan 20 miljoen mensen gezien en is over heel de wereld nog steeds uitermate populair. De beiaardpartij werd ingespeeld door Stefano Colletti. Aanvankelijk zou de film zelfs openen met de vanavond gespeelde Prélude, maar dit beiaardwerk werd uiteindelijk niet gebruikt. Stefano eindigt zijn programma met een improvisatie over Napolitaanse liederen. Het gebruik van veelvuldige tremolo's doet denken aan een mandoline.

Klokken luiden?
Voorafgaand aan het concert bestaat de mogelijkheid voor vrijwilligers om de grote klokken handmatig te luiden. Hiervoor moet men om half acht onder aan de toren verzamelen. Na afloop van het concert wordt een gratis consumptie verstrekt en kunnen de luisteraars kennis maken met de gastbeiaardier. Tijdens het concert worden programmaboekjes uitgedeeld.

Deel dit bericht met je vrienden!