woensdag 14 april 2021

Alles over De Drechtsteden

Film en discussie over stadslandbouw

10 augustus 2011
Van woensdag 10 augustus 2011 tot en met woensdag 10 augustus 2011
Van 20:00 uur tot en met 00:00 uur

Vandaag wordt de film 'Grown in Detroit' vertoond met na afloop een discussie over stadslandbouw onder leiding van de makers van de film.

De documentaire 'Grown in Detroit' toont een groep tienersmoeders die probeert een nieuw bestaan op te bouwen: als stadsboer. Ze verruilen fast food voor verse producten en steken de handen uit de mouwen. Op braakliggende terreinen in Detroit verbouwen de jonge meiden hun eigen groenten en fruit. Filmmakers Mascha en Manfred Poppenk volgen hen drie maanden op de Catherine Ferguson Academy en laten zien hoe zij van tienermoeders in stadboeren veranderen.

Het doel van deze avond is: ● ruchtbaarheid te geven aan de mogelijkheden in Dordrecht e.o. om stadslandbouw te plegen; ● burgers en zorgcliënten daarin een actieve rol te laten spelen.

Er zijn al langer projecten als zorgboerderijen, maar ook projecten waarbij zorgcliënten en dak- en thuislozen mee kunnen werken in (moes)tuinen.

Burgers, ondernemers en politici nodigen we van harte uit om op 10 augustus mee te denken over de regionale mogelijkheden. Ook de vertegenwoordigers van instellingen die werk zoeken voor hun cliënten, zoals Yulius (vh. De Groote Rivieren), het Leger des Heils (dak- en thuislozen), De Hoop, D.A.C.worden uitgenodigd om mee te praten.

Dit is dé gelegenheid om meer zicht krijgen op de (on)mogelijkheden waardevolle activiteiten in de (stads)natuur te ontwikkelen voor burgers en zorgcliënten. Het Platform Duurzaamheid wil dit graag ondersteunen. Vrijwilligers van het platform hebben een inventarisatie gemaakt van braakliggende terreinen in en om Dordrecht. Op sommige van die terreinen hebben we inzaaiacties gehouden, ook met omwonenden, zodat er meer biodiversiteit ontstaat in en om de stad.

Onderzoek van de Universiteit van Tilburg: "Duizenden inwoners van de gemeente Tilburg kunnen worden voorzien in de jaarlijkse behoefte aan groenten en fruit door het aanleggen van volkstuinen in verschillende woonwijken. Door grasvelden rondom flatgebouwen en andere gebouwen te gebruiken als volkstuin zijn de bewoners in staat, dichtbij huis hun eigen (biologische) voedsel te verbouwen."

De verwachting is dat het een inspirerende avond zal worden met de gedreven makers van deze film. Inloop vanaf 19.30 uur, gratis maar wel aanmelden via email o.v.v. Filmavond.

Deel dit bericht met je vrienden!